vrijdag 20 november 2009

Andenne - Nacht van opstand in gevangenis


ANDENNE – De spanning liep hoog op in de gevangenis van Andenne. Na de avondactiviteiten weigerden zo’n 200 gevangenen om terug te keren naar hun cellen. Ze protesteerden tegen de folteringen begaan door politieagenten tegen gevangenen in Vorst tijdens cipiersstakingen. Meerdere afdelingen van de gevangenis werden kort en klein geslagen.

Toen is de Federale Politie ter plaatse gekomen: vanuit Namen en vanuit Brussel, waaronder een team van de Speciale Interventie Eenheid. Pas tegen 3u30 zou de orde hersteld zijn geweest. De directeur Delchevalerie onderstreept dat “deze opstand uiteraard een epidemischereactie is in onmiddelijke relatie met de gebeurtenissen in Vorst.”.

17/11/2009

Gent - Twee flikken in burger gewond tijdens betoging

GENT - Op het Sint-Pietersplein werden dinsdagnacht maar liefst 409 linkse betogers opgepakt. De politie reageerde kordaat nadat even tevoren twee agenten in burger gewond waren geraakt.
Twee betogingen tegen geweld stonden dinsdagavond op het programma. Het extreem-rechtse N-SA (Nieuw-Solidaristisch Alternatief) had toestemming gekregen om een fakkeltocht te houden vanaf de Vrijdagmarkt. Ongeveer tachtig sympathisanten kwamen opdagen en werden in de gaten gehouden door net zo veel politieagenten. Met zijn optocht wou het N-SA enkele recente gewelddadige acties tegen gelijkgezinden aanklagen. Vorige maand nog werden NSV-leden in Gent aangevallen door anarchisten.

De tocht verliep zonder problemen, maar ondertussen waren de gemoederen aan de Gentse Blandijn verhit geraakt. De Actief Linkse Studenten wilden ook een avond tegen geweld en hadden een tegenbetoging georganiseerd. Er werd een wake gehouden in de Overpoortstraat om te verhinderen dat rechtse betogers naar daar zouden komen: 'Dat is hun gewoonte', zei medeorganisator Jeroen Demuynck vooraf. 'Na een betoging zakken die mannen af naar de Overpoortstraat, om daar studenten te terroriseren. We verzetten ons tegen elk geweld, ook dat van de anarchisten, maar we vinden dat de politiekers dat ook eens mogen weten.'

De wake kreeg dankzij een klein groepje radicale anarchisten nooit kans op slagen: 'Zij scheurden zich van bij het begin af van de linkse studenten', zegt hoofdcommissaris Steven De Smet. 'We zaten dus met twee tegenbetogingen. De studenten waren het probleem niet, maar tussen die andere groep zat een harde kern van anarchisten. Zij weken plots af van het parcours en het werd ons duidelijk dat ze naar het secretariaat van Vlaams Belang wilden oprukken. Op dat moment zijn ook twee van onze spotters aangevallen en bekogeld met stenen in de Kazernestraat. Ze moesten in het ziekenhuis gehecht worden maar zijn niet zwaar gewond. Het was het begin van een kat-en-muisspel tussen betogers en politie. Omdat we de indruk kregen dat dit wel eens een hele nacht zou kunnen duren, hebben we beslist de hele groep in te sluiten aan het Sint-Pietersplein en bestuurlijk aan te houden. Uiteindelijk werden 409 mensen meegenomen naar de massacellen in Ekkergem. Zoveel op een avond, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Achteraf bleek trouwens dat verschillende onder hen messen en stokken bij zich hadden. Iedereen kon al snel beschikken en achteraf zijn er ook geen incidenten meer geweest. Van een confrontatie tussen links en rechts is nooit sprake geweest.'

Tijdens de arrestaties op het Sint-Pietersplein bleef alles betrekkelijk rustig. Het overgrote deel van de betogers leek dan ook meer als bij toeval betrokken te zijn bij het groepje geviseerde anarchisten. Toch werd geen onderscheid gemaakt en mochten bijvoorbeeld ook minderjarige meisjes aanschuiven voor een plaatsje op de bus of in een van de massaal aanwezige combi's. Al die tijd cirkelde een politiehelikopter boven de studentenbuurt. Het werd dus ongetwijfeld ook een duur avondje voor de belastingbetaler. Vrije meningsuiting kent dus wel degelijk een prijs.

12.11.2009
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=P92HR9BA

Houthalen - Zware brand legt schoolgebouw in de as


HOUTHALEN - Het leegstaande schoolgebouw van het atheneum in de Huidevettersstraat is gisternacht verwoest door een brand. Brandstichting is niet uitgesloten. Het Lucernacollege wilde er haar nieuwe school inrichten.
Van het gebouw staan alleen nog de wanden recht. De hele binnenkant is vernield door de vuurzee. Het parket van Hasselt onderzoekt de brand waarbij brandstichting niet wordt uitgesloten. 'We kregen rond 3.30 uur de oproep binnen, maar bij aankomst stond het gebouw al in lichterlaaie', legt kapitein Wim Petit van de Genkse brandweer uit. 'Het vuur is ontstaan aan de linkerkant, maar de brand nam al snel uitbreiding. We hebben het vuur kunnen tegenhouden aan een bijgebouw, maar al snel werd duidelijk dat het hele gebouw verloren was. We konden niets anders doen dan het vuur langs buiten bestrijden. Rond 7 uur hadden we de brand onder controle', zegt Petit.


14.11.2009
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=0Q2I0PV8