dinsdag 27 november 2007

Bezettingen in gevangenissen van Merksplas en Dendermonde

Gevangenis van Merksplas
Op dinsdag 20 november 2007 bezetten een 24-tal gevangenen de binnenplaats van de gevangenis van Merksplas en weigeren terug te keren naar hun cellen. De directie vroeg de politie om in te grijpen. Toen die aankwam, keerden de gevangenen terug naar hun cellen. Noch de directie, noch de cipiersvakbonden wilden hun mening geven over de redenen van de gevangenen. Nog niet zo lang geleden werd op het allerlaatste moment een collectieve ontsnappingspoging van 30 gevangenen verijdeld door een cipier.


Gevangenis van Dendermonde
Op zondag 25 november 2007 bezetten een zestigtal gevangenen rond 18u de binnenplaats van de gevangenis van Dendermonde. Ze stelden een aantal eisen, waaronder beter eten, meer ontspanningsmogelijkheden, meer wandelingen, lagere prijzen in de kantine, meer bezoek,... Toen de directie aanbood daarover te onderhandelen, weigerden de gevangenen. Daarop liet de directie de politie komen. Na een laatste waarschuwing keerden gevangenen rond 19u30 terug naar hun cellen. Op donderdag 22 november overleed de 19-jarige Remzi C. uit Lokeren in zijn cel. Volgens het Parket gaat het om een hartstilstand. Na de massale ontsnapping in de zomer van 2006 liet Justitie beveiligingswerken uitvoeren in de gevangenis. De gevangenis van Dendermonde is erg verouderd. In de oorspronkelijke plannen zou deze gevangenis gesloten worden. Nu echter werd beslist dat er niet alleen een nieuwe gevangenis in Dendermonde bijkomt, maar dat ook de oude behouden blijft.

De vele opstanden, protesten en bezettingen die het voorbije jaar plaatsvonden in de Belgische gevangenissen gingen niet altijd gepaard met specifieke eisen, noch waren de aanleidingen altijd even eenduidig. Wij herkennen in deze opstanden de woede van gevangenen en een zeker verlangen naar vrijheid die we ten volle delen. Wanneer gevangenen zoals nu in Dendermonde protesten organiseren en de confrontatie aangaan om concrete verbeteringen te bekomen, dan heeft dat zeker z'n plaats binnen de strijd tegen de gevangenis. Het is aan ons om bijdragen te doen vanuit ons eigen perspectief en de solidariteit met gevangenen die iets proberen te veranderen aan hun situatie levendig te houden.

Gesloten centrum van Merksplas
Op enkele meters van de gevangenis viel de politie op 26 november binnen in het gesloten centrum van Merksplas. De cipiersvakbond ACOD had al een stakingsaanzegging ingediend voor wanneer de Dienst Vreemdelingenzaken en Justitie niet zouden reageren op hun vrees dat er zelfgemaakte wapens in het centrum zouden zijn. De cipiers vreesden dat na de laatste twee mislukte ontsnappingspogingen er een derde poging zou volgen. Zo'n negentigtal politieagenten doorzochten het hele centrum. De operatie waar minister Patrick Dewael (Open VLD) opdracht toe gaf, werd gecoördineerd door Lucie Thuwis, directrice van het centrum. Er werden zes zelfgemaakte 'wapens' in beslag genomen. Daarnaast maakten de politie en de cipiers ervan gebruik om allerhande 'verboden' zaken af te pakken. De minister beloofde ook dat 'gevaarlijke' gevangenen voortaan sneller en vaker zullen overgeplaatst worden.

Eens te meer wordt de macht van de cipiersvakbonden (ACOD, ACV, VSOA) duidelijk. Misschien lijkt het soms alsof het op hoog politiek niveau is dat alles bepaald wordt. Nochtans zijn het telkens weer de cipiers (de 'laagsten' in rang) die de aanzet geven tot meer veiligheidsmaatregelen, meer beperkingen voor gevangenen tot en met het klimaat voorbereiden voor de bouw van nieuwe gevangenissen. Een stakingsaanzegging is genoeg om een hele politiemacht op de been te krijgen of directe en ingrijpende maatregelen te bekomen.

26.11.2007
http://ovl.indymedia.org/news/2007/11/20928.php