donderdag 31 juli 2008

Merksplas- Opstand en brandstichting in gevangenis


MERKSPLAS - Dinsdagavond brak in de gevangenis van Merksplas een opstand uit toen een vijftal gedetineerden weigerden om naar hun cel terug te keren. Ze werden rond 0.45 uur door het speciale interventieteam van de federale politie uit de strafinrichting verwijderd.

Een gevangene was begonnen met vernielingen aan te brengen, waarna vier anderen begonnen mee te doen. Een van hen was gewapend met een mes, anderen met glasscherven. Even werd gevreesd dat de onruststoker vier medegedetineerden gegijzeld hield, maar dat bleken later kompanen te zijn die mee in opstand zijn gekomen.

Er werden lampen kapotgeslagen en gevangenismeubilair vernield. Even voor middernacht was een rookpluim boven de gebouwen te zien, wat bevestigt dat er brand werd gesticht. Daardoor moest een gang van de gevangenis worden geëvacueerd.

---

De opstand escaleerde toen het vijftal het meubilair in brand stak, waarop de politie in allerijl 70 geïnterneerden uit het gevangenispaviljoen moest evacueren wegens de zware rookontwikkeling. Daarop schakelde de lokale politie de Speciale Eenheden van de federale politie in die uiteindelijk met geweld het vijftal overmeesterde. 'Omdat een deel van de gang gebarricadeerd was, nam dat enige tijd in beslag.'

Rond 2 uur was het weer rustig in de strafinrichting. De brand bleek uiteindelijk veel schade te hebben veroorzaakt. 35 gevangenen moesten de nacht in de bezoekerszaal doorbrengen.

---

Iets wat gisteren trouwens opnieuw gebeurde. Tom C. werd nu naar de gevangenis van Brugge overgebracht, 'waar hij waarschijnlijk een tijdlang op de nieuwe hoogbeveiligde afdeling zal moeten verblijven'.


31.07.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GLT1UQN0F#