vrijdag 21 november 2008

Leuven - Brandstichtingen beschadigen winkeletalages

LEUVEN - In het centrum van Leuven is in de nacht van dinsdag op woensdag acht keer brand gesticht. Het ging daarbij telkens om stapels karton en papier maar de schade was aanzienlijk. Er vielen geen gewonden. De Leuvense politie heeft een verdachte, een achttienjarige student, voor verhoor opgepakt. Dat meldt het Leuvense parket.

De eerste brandstichting vond omstreeks 03.00 uur plaats. Toen staken onbekenden kartonnen dozen in brand voor twee winkels in de Bondgenotenlaan. Korte tijd nadien deden de daders hetzelfde aan het portaal van het winkelcentrum in de Diestsestraat. De brandweer kon het vuur telkens blussen maar de twee etalages in de Bondgenotenlaan liepen flinke schade op.

Ondertussen hadden de brandstichters vuurtjes gestookt aan een verlichtingspaal op het Martelarenplein, en aan kartonnen dozen voor woningen in de Nerviërsstraat en de Vanden Typmlestraat. Op die locaties bleef de schade beperkt.

Kort voor 4 uur sloegen de daders opnieuw toe, ditmaal in de Leopold I-straat. Daar staken ze een grote stapel kartonnen dozen in brand. De gevel van een woning en een geparkeerde wagen liepen beiden aanzienlijke schade op. Tenslotte liep ook een gevel in de Bogaardenstraat schade op toen ook daar kartonnen dozen in brand werden gestoken.

Terwijl de brandweer de handen vol had met het blussen van de verschillende vuurhaardjes, voerde de politie een eerste onderzoek uit. Op de hoek van het Ladeuzeplein met de Blijde Inkomststraat troffen ze een achttienjarige student aan. De jongeman kon geen aanvaardbare uitleg geven voor zijn aanwezigheid en bleek bij een fouille een aansteker op zak te hebben. Hij werd opgepakt voor verhoor. [Die werd enkele dagen later onder voorwaarden vrijgelaten]

Het Leuvense parket heeft een branddeskundige aangesteld om de verschillende branden te onderzoeken.

18.11.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF19112008_044