woensdag 9 december 2009

Protest anarchisten wordt steeds grimmiger

GENT - Onder ruime belangstelling van een dertigtal sympathisanten - en minstens evenveel flikken - veroordeelde de Gentse rechter gisteren twee anarchisten tot de minimumstraf voor negen brand- stichtingen bij nacht. Andere recente gewelddaden van duidelijk extreem-linkse signatuur blijven intussen onopgelost. Geert Neyt
Na de ernstige rellen tussen extreem-links en extreem-rechts op de Blandijnberg vorig jaar, was de politie voor het jaarlijkse politieke kopstukkendebat van de rechtse studentenvereniging NSV! voorbereid op een nieuwe veldslag. Die avond op 10 oktober bleef alles echter oorverdovend stil op en om campus Schoonmeersen aan de Voskenslaan.

Maar enkele uren later werden in de nachtelijke straten van Gent diverse verontrustende gewelddaden gesignaleerd. Drie leden van rechtse studentenverenigingen, onder wie NSV!-kopstuk Arno D'Hooghe, werden in de Overpoortstraat aangevallen in regelrechte commandostijl. Groepjes gemaskerde onbekenden troefden hen in een winkel en in de wachtrij aan een frietkot af met fietskettingen en ijzeren staven. Twee slachtoffers moesten gehecht worden nadat ze met een fles op het hoofd waren geslagen.

Negen brandhaarden

Die nacht werd er ook op negen verschillende plekken in Gent brand gesticht. Aan de Isabellakaai brandde een werfcontainer volledig uit. Een andere container van een tandartsenpraktijk aan de Frans Akkermanstraat moest er ook aan geloven. Aan de Muinkkaai, de Koepoortkaai en de Kwaadham werd geprobeerd auto's in brand te steken, op het Oktrooiplein en het Frankrijkplein werd geprobeerd een geldautomaat in brand te steken. Die laatste hoorde toe aan de Post, waarvan de toegangsdeur aan het Stapelplein ook in brand werd gestoken.

Diezelfde nacht nog werd bij een fietscontrole Jurgen G. (35) opgepakt. De man, die bekend is in anarchistische kringen, ontkende alles, maar in zijn rugzak werden aanmaakblokjes aangetroffen. In het aansluitende verhoor probeerde hij een agent met zijn vuisten te lijf te gaan. G. bleek die nacht ook veelvuldig gsm-contact te hebben gehad met Gian M. (37), ook gekend voor zijn anarchistische sympathieën. Op één feit na ontkende het duo tot nu toe alles.

Na de zware voorhechtenis van bijna twee maanden, sprak de correctionele rechtbank gisteren de minimumstraf uit voor brandstichting bij nacht. De hoogbegaafde Jurgen G. kreeg een jaar gevangenisstraf met uitstel, Gian M. zes maanden met uitstel.

Net zoals op de vorige zitting waren een dertigtal sympathisanten uit alle windstreken naar de rechtzaal afgezakt. Nadat een van de veroordeelden met een anarchistische kreet de rechtzaal had verlaten, droop iedereen rustig af.

De zwarte lijst

Ondertussen vermoeden de speurders ook een anarchistisch geïnspireerde hand achter een andere reeks onopgehelderde misdrijven. Is het toeval dat de negen brandstichtingen tijdens dezelfde nacht gebeurden van de brutale raids op de rechtse studenten?

En dat de afvalcontainer die die nacht in de fik werd gestoken, toebehoorde aan Besix? Die bouwfirma staat bovenaan een zwarte lijst van zestig bedrijven die ‘collaboreren om een nieuw asielcentrum te bouwen' en volgens een anonieme bron op blackliststeenokkerzeel.blogspot.com. moeten gesaboteerd worden. Het kantoor van Besix aan de Kortrijksesteenweg kreeg negen dagen later op klaarlichte dag het bezoek van een twintigtal gemaskerde mannen die er een ware ravage aanrichtten.

Ook de Post prijkt op die lijst. De Post was in de nacht van 6 oktober twee keer het doelwit. Is er een link met de brandstichting aan het postkantoor in Mariakerke op 21 september, waarbij vijf postwagens werden vernield?

En wat moeten we denken van het feit dat de agent tegen wie Jurgen G. tijdens zijn verhoor zijn vuisten wou gebruiken, uitgerekend dezelfde is die een maand later zwaar in het aangezicht werd geslagen met een kasseisteen tijdens de uit de hand gelopen wake op het Sint-Pietersplein?

3.12.2009
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=B32J6IV7#