zondag 22 augustus 2010

Rellen in gevangenis van Leuven

LEUVEN - Bij een opstoot in Leuven-Centraal zijn in de nacht van dinsdag op woensdag een cipier en een agent gewond geraakt. De vakbonden klagen de onderbevolking al langer aan. Volgende week is er een selectieronde in Leuven voor extra personeel.
De problemen begonnen iets voor middernacht, in de nacht van dinsdag op woensdag. De cipiers van gevangenis Leuven-Centraal wilden een gevangene overbrengen naar een isoleercel, maar dat lukte hen niet zonder slag of stoot. De cipiers vroegen versterking van de Leuvense politie. In totaal kwamen vier agenten ter plaatse. Binnen kwam het tot een schermutseling, waarbij een agent en een cipier gewond raakten.

Directeur Henk Mortier minimaliseert het incident. 'Dit was een opstootje zonder veel erg dat onmiddellijk intern is opgelost. Dat is nu eenmaal eigen aan de context van een gevangenis. Meer wil ik daar niet over kwijt.'

Andere bronnen bevestigden aan de redactie dat het dinsdagnacht wel degelijk om een zware schermutseling ging tussen de gevangene enerzijds en de agenten en de cipiers anderzijds. De toestand van de twee gewonden is intussen aan de beterhand. Ze kwamen allebei met lichte verwondingen weg.

Vorig jaar werd de Leuvense centrale gevangenis nog opgeschrikt door een zwaar incident. Toen raakte een vrouwelijke cipier zwaargewond nadat een gedetineerde haar enkele messteken had toegediend. Na een opstand schoot de politie een gevangene dood. Enkele andere gevangenen en cipiers die wilden tussenkomen, liepen verwondingen op.

Sporten

Johan Peeters van overheidsvakbond VSOA trok toen aan de alarmbel. Volgens hem was het zware incident te wijten aan de steeds groeiende overbevolking en het nijpende personeelstekort in de gevangenissen. 'De gevangen voelen ook aan dat er te weinig personeel is en profiteren daarvan', zei hij toen. Ook nu zijn de problemen nog niet opgelost. En ook al had het incident van dinsdagnacht lang niet zulke zware gevolgen als vorig jaar, toch moet er volgens Peeters dringend een oplossing komen.

'Doordat de regering gevallen is, blijft ook de oplossing uit', zegt hij. 'Al zou er op 24 en 25 augustus toch een selectieronde georganiseerd worden in Leuven-Centraal. Eind september zouden de eerste nieuwe personeelsleden al kunnen beginnen. Dat is niets te vroeg. Eigenlijk was die versterking ons vorig jaar al beloofd. Want er is wel degelijk een nijpend personeelstekort. De gedetineerden kunnen bepaalde sporten bijvoorbeeld niet meer uitoefenen omdat we de veiligheid niet meer kunnen garanderen. Zij voelen die onderbemanning ook. En de gevangenen zijn geen doetjes hé.'

Al wil Peeters het incident ook niet overdrijven. 'Dat soort opstootjes is schering en inslag in gevangenissen. Dat gebeurt overal wel eens. We hopen alleen dat het extra personeel zo snel mogelijk kan beginnen. Dat zou al veel problemen oplossen. Nog dit jaar zouden in alle Belgische gevangenissen samen 44 extra personeelsleden aangeworven worden.'

19/08/2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=D82U70D1