dinsdag 14 september 2010

Merksplas - Gelijktijdige opstanden in gevangenis en gesloten centrum

MERKSPLAS - In de gevangenis van Merksplas brak zondagmiddag een opstand uit. Een zeventigtal gevangenen weigerde om terug te keren naar hun cel. Ze staken onder meer een pingpongtafel in brand.
In de gevangenis van Merksplas is zondagmiddag een opstand uitgebroken. Zeventig gevangenen waren even uit hun cel gehaald voor de middagwandeling. Na de wandeling wilde een twintigtal niet meer naar binnen. Ze begonnen te roepen en te tieren op de binnenplaats. Ze staken ook een pingpongtafel in brand en gooiden enkele ramen stuk. De rook van de brandende pingpongtafel kwam tot boven de gevangenismuur uit, maar de brandweer kreeg het brandje snel geblust.

De brandweer en politieploegen vanuit de hele Kempen kwamen ter plaatse om een einde te maken aan de onlusten. Toen zij aankwamen, konden vijftig van de zeventig gevangenen naar hun cel terugkeren. Omstreeks 18uur kwamen troepen van de federale reserve aan en later volgden nog twee ploegen van het Speciaal Interventie Eskadron. Zij konden uiteindelijk, enkele uren na het begin van de onrust, de gemoederen bedwingen en de resterende twintig gevangenen naar hun cel begeleiden.

'Het ging om twintig gevangenen die na hun wandeling op het binnenplein niet meer binnen wilden komen', zegt Marc Snels, zonechef van de politie Noorderkempen. 'Ze begonnen op het plein dingen af te breken, kasseien uit de grond te trekken en ruiten kapot te gooien. Ze braken ook een pingpongtafel af en staken ze in brand. De gevangenen hadden stokken en glas onder hun kleding verstopt. We wilden geen enkel risico nemen en daarom hebben we meteen het Speciaal Interventie Eskadron uit Turnhout verwittigd. In totaal zijn zo'n vijftig agenten de gevangenis binnengegaan.'

Zodra de politie binnen was, kalmeerden de gevangenen bijna meteen. 'Ze waren zeker niet agressief en we hebben geen geweld moeten gebruiken', vervolgt Snels. 'De gevangenen reageerden direct op de bevelen van de agenten. Er vielen geen gewonden.' De twintig opstandige gevangenen, die overigens behoren tot de afdeling waar de gesanctioneerde gevangenen zitten, blijven voorlopig in de isoleercel.

De oorzaak van de opstand is te zoeken in het gebrekkige sanitair. Dit zegt Johan Peeters van het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA). 'De gevangenen eisten toiletten in hun cel. Momenteel is dat niet het geval en daar protesteren ze tegen.' De vakbondsman wijst met een beschuldigende vinger naar de overheid. 'Het zou beter zijn als ze hier eens wat meer zouden investeren dan altijd maar te besparen.'

13.09.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=NR2V971Q

-----

"In het gesloten centrum voor illegalen in Merksplas is er vanavond een ontsnappingspoging geweest", zegt de socialistische vakbond. De directie ontkent dat en zegt dat ze de politie alleen gevraagd heeft om enkele "onruststokers" in een apart verblijf onder te brengen.
Zondagmiddag brak in de gevangenis van Merksplas een opstand uit. De politie kwam ter plaatse en moest nadien aan de overkant van de straat, in het gesloten centrum, ook ingrijpen. Maar over wat er daar gebeurd is, lopen de versies sterk uiteen.
Vakbondsafgevaardigde Dirk Desaever zegt dat er een ontsnappingspoging plaatsvond. "Dat gebeurde in het zogenoemde ramadan-gebouw, voor mensen die de ramadan volgden. Een aantal mensen probeerde via de materiaalkamer te ontsnappen, maar het personeel kon dat voorkomen", zegt Desaever. "Het is al de vierde keer sinds het begin van de ramadan dat de politie moest tussenkomen."
De directie zegt dat er vrijdagavond twee illegalen zijn ontsnapt, zij zijn nog steeds spoorloos. Maar van een ontsnappingspoging was vandaag geen sprake, zegt de directrice. "Vrijdag is de ramadan geëindigd en enkele mensen had het regime in vraag gesteld. De discussies gaan onder meer over de tijdstippen wanneer mensen kunnen gaan eten. Die discussies krijgen wij overigens bijna elk jaar bij het einde van de ramadan", zegt directrice Lucie Thuwis. "Daarom hebben wij deze middag bijstand gevraagd aan de politie."
En dan is er nog een derde versie van de feiten. Volgens de advocaat van 26 asielzoekers in het gesloten centrum is de politie vanmiddag tussenbeide gekomen om een einde te maken aan een hongerstaking. "Dat gebeurde erg hardhandig", zegt Abderrahim Lahlali, de advocaat. De asielzoekers protesteerden daamee naar eigen zeggen tegen de vernederende behandeling die ze naar eigen zeggen moeten ondergaan.
14.09.2010
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/1.862425

MERKSPLAS - Eén dag na de moeilijkheden in het centrum voor illegalen in Merkplas heeft een deel van het personeel actie gevoerd. Voor de naastgelegen gevangenis van Merksplas worden infrastructuurwerken aangekondigd.
Met hun muiterij van zondag wilden de gevangen die in Merksplas zitten, aanklagen dat een aantal cellen het moeten stellen zonder sanitair. ‘Het klopt dat de celafdeling waar de onrust uitbrak heel oud is', zegt Laurent Sempot van het Gevangeniswezen.

‘In die afdeling zitten naast nieuwkomers ter observatie ook gevangen die worden afgezonderd. Er zijn daar inderdaad geen toiletten in de cel, maar er zijn wel projecten in de maak om de bewuste afdeling te renoveren.'

Sempot laat weten dat de onruststokers, een harde kern van een twintigtal gedetineerden hun sanctie niet zullen ontlopen. ‘Zowel de oproerkraaiers als de deelnemers zijn allemaal geïdentificeerd.' Voor zover bekend bleef het in de gevangenis van Merksplas gisteren rustig.

Staking veiligheidsmensen in centrum illegalen

Dat was niet helemaal het geval in het nabijgelegen centrum voor illegalen. Daar hebben de veiligheidsmedewerkers maandag tijdelijk het werk neergelegd. Het personeel van de vroege shift stopte om 13uur met werken. De late ploeg ging om 15uur met één uur vertraging aan de slag. Dat bevestigt een vakbondsafgevaardigde van het Algemeen Christelijk Vakverbond.

De veiligheidsmedewerkers staakten omdat ze zich onveilig voelen in het Centrum. Omdat de vakbonden pas woensdag rond de tafel zitten met de directie is ook dinsdag en woensdag een gelijkaardige werkonderbreking gepland. ‘We kunnen begrip opbrengen voor de gevoelens van de medewerkers', reageert Katleen Bastaens van het CIM.

Tijdens de staking worden de taken van de veiligheidsmedewerkers overgenomen door de politie en mensen van de sociale dienst in het Centrum.

De lokale politie Noorderkempen moest gisteren voor twee uur een viertal mensen naar Merksplas sturen maar incidenten bleven uit. Vakbondskringen bevestigen dat in het centrum voor illegalen in Merksplas gisteren een sweeping is uitgevoerd waarbij meerdere zaken gevonden zijn die als wapen kunnen gebruikt worden. De centra voor illegalen worden volgens de bonden meer en meer hulpgevangenissen.

15.09.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=VF2VASH5