woensdag 2 maart 2011

Merksplas - Opstootjes en poging tot brandstichting in gesloten centrum

MERKSPLAS - In het centrum voor illegalen in Merksplas kolonie zijn gisteren twee keer opstootjes geweest in de bewonersvleugels. De rellen zijn in zekere zin het gevolg van het vandalisme en brandstichting in het gesloten centrum127bis in Steenokkerzeel een dag eerder. Zondagnacht zijn enkele herrieschoppers van Steenokkerzeel naar het illegalencentrum van Merksplas overgebracht en dat heeft blijkbaar ook daar de gemoederen verhit.

‘Gisterochtend kregen enkele bewakers te horen dat er brand zou gesticht worden en dat men de boel wilde afbreken', zegt directeur Lucie Thuwis van het illegalencentrum in Merksplas. ‘In de namiddag is er dan in een andere vleugel brand gesticht. Enkele bewoners hadden een vuilnisbak en een zetel in brand gestoken, maar zonder veel erg. De politie is twee keer ter plaatse geweest en er zijn zeventien personen overgebracht naar de disciplinaire vleugel, wat vrij veel is. Het gaat niet om mensen die vanuit Steenokkerzeel naar ons zijn gebracht, want die zijn niet samengezet.'

Na de tweede interventie van de politie Noorderkempen bleef het rustig in het illegalencentrum. Het is niet de eerste keer dat er bewoners in opstand komen. Een maand geleden werd nog een protestactie aan de poort van het centrum gehouden om aandacht te vragen voor de opsluiting en behandeling van mensen zonder papieren.

22/02/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=3M36LG59