donderdag 26 mei 2011

Molenbeek – Spoor van vernieling in nieuw bouwproject en autogarage

Dirk Honings: ‘De jongeren hebben werkelijk in elk lokaal een spoor van vernieling getrokken.'
Twee minderjarige vandalen hebben zondagavond een spoor van vernieling getrokken in een gebouw waar eind deze maand een crèche en passiefwoningen zouden openen. De ravage is groot. De opening komt in het gedrang. De lokale politie kreeg zondagavond argwaan toen ze tijdens een patrouille langs de Jean Dubrucqlaan een ladder zagen staan tegen een nieuwbouw. De agenten betrapten twee vandalen. Na een korte achtervolging konden twee jongens – 16 en 17jaar – worden opgepakt.

Ze hadden een ravage aangericht op de bouwwerf. Ze hadden ramen stukgeslagen, hadden vuur gesticht en hadden materiaal op de grond gegooid.

Schade aan wagens

Naast de werf bevindt zich een opslagplaats van een garage. Daar braken de jongens eveneens binnen en brachten schade toe aan dertig wagens. Ze sloegen autoruiten stuk, rukten portieren los en spoten brandblussers leeg.

Het bouwproject Dubrucq, waar al twee jaar aan wordt gewerkt, is een initiatief van het wijkcontract Schelde-Maas van de gemeente Molenbeek. Er komen acht passiefwoningen en een Franstalige crèche met 25 plaatsen.

Dirk Honings, verantwoordelijke van Gillion Construct, ziet door het vandalisme de geplande oplevering van het gebouw eind deze maand in het gedrang komen.

‘Het wordt nu zeer moeilijk om tegen het eind van de maand klaar te zijn. De jongeren hebben werkelijk in elk lokaal een spoor van vernieling getrokken. We moeten een groot aantal ramen vernieuwen en veel materiaal opnieuw aankopen en plaatsen.'

Ouders draaien op

‘Dit is al de vierde of vijfde keer dat we slachtoffer worden van vandalen', gaat Honings verder. ‘ Die kwamen binnen via stellingen aan de gevel. Maar die zijn inmiddels al een tijd verdwenen. Omdat we de laatste hand moesten leggen aan de gevel, hadden we de stellingen opnieuw opgebouwd.'

Het laboratorium van de federale politie kwam ter plaatse voor sporenonderzoek. De ouders van de jonge vandalen mogen zich aan een dure rekening verwachten.
17.05.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BA3A820C