maandag 3 december 2012

Brussel - Man die met verkleedtruc broer hielp ontsnappen gevat

 

De broer van de 23-jarige man die zaterdag ontsnapt is uit de gevangenis van Sint-Gillis is aangehouden. Dat melden gerechtelijke bronnen. Het Brusselse parket kon dat nog niet bevestigen omdat de onderzoeksrechter nog niet bereikbaar was voor commentaar. De ontsnapte gedetineerde is voorlopig nog niet opgespoord.
De gevangene, die al verschillende veroordelingen had opgelopen voor drugsfeiten en heling, zat sinds begin 2011 in de cel en moest normaal gezien tot 2022 achter de tralies blijven. Zaterdag kon hij echter ontsnappen toen zijn broer op bezoek kwam en de twee van kleren wisselden. De gevangene kon vervolgens ongestoord via de hoofdingang naar buiten wandelen. Zijn broer zou nu aangehouden zijn en riskeert een gevangenisstraf van maximum twee jaar.

Na twee ontsnappingen op een week tijd is een intern administratief onderzoek geopend. "We moeten te weten komen of het om menselijke of procedurefouten gaat. In een van beide gevallen laten de eerste elementen vermoeden dat het om een menselijke fout gaat. We denken niet dat de ontsnappingen te maken hebben met een personeelstekort of de overbevolking in de gevangenis", luidde het.

"Structurele oplossingen nodig"
De vakbonden halen het personeelstekort en de overbevolking in de gevangenis wel aan. Hoewel ze niet als de enige oorzaken van de ontsnappingen gelden, leiden ze toch tot stress bij het gevangenispersoneel.

"Het tekort aan personeel in alle diensten en de overbevolking zijn problemen die we al maanden aankaarten. Het personeelstekort kan tot fouten bij het werk leiden. Er moeten structurele oplossingen gevonden worden", aldus een afgevaardigde van de socialistische CGSP van de gevangenis van Sint-Gillis.
26/11/2012