zaterdag 11 april 2009

Brussel - Arbeiders gijzelen kort FIAT-directie

Brussel - Werknemers van het Italian Automotive Center (IAC) hebben deze namiddag een tijdlang een HR-manager en een afgevaardigde van Fiat uit Turijn opgesloten in de burelen van het filiaal Meiser in Brussel. De gijzeling, het resultaat van mislukte onderhandelingen over de herstructureringen en ontslagen binnen het bedrijf, eindigde met een sisser.

Het personeel van IAC bezette sinds 13.30 uur de kantoren van de directie. Daar vonden op dat ogenblik onderhandelingen plaats tussen de vakbonden en een Belgische personeelsmanager en een Italiaanse onderhandelaar van Fiat.

Volgens Emanuele Agostini van ABVV Metaal was de bezetting het gevolg van de halsstarrige houding van de onderhandelaars.

"Ze wilden op geen enkele manier toegevingen doen. Het personeel wou een reële vooruitgang in de onderhandelingen en was het beu dat er met hun voeten werd gespeeld", legt ze uit.

De nationale en internationale pers in Brussel was massaal naar het IAC-filiaal afgezakt en daar maakten de gijzelaars uiteindelijk handig gebruik van. Ze slaagden erin om in de commotie tussen de persmensen te verdwijnen.

Deadline 9 mei
Morgen nemen de vakbonden contact op met Italiaanse collega's bij de Fiat-groep. "Met de Belgische directie kunnen we niet onderhandelen, want zij hebben volgens de Italiaanse onderhandelaar geen enkele bevoegdheid", aldus Agostini.

Volgens de afgevaardigden van ACV-Metaal echter is na de gebeurtenissen van vandaag de kans klein dat er nog voor 9 mei een akkoord komt. Die dag eindigt de tweede fase van de wet Renault.

De directie van IAC, dat de Italiaanse automerken Fiat, Lancia en Alfa Romeo in Brussel en de rand vertegenwoordigt, kondigde op 12 december de intentie aan om het bedrijf te herstructureren en bedrijfseenheden te sluiten. 24 van de 90 banen zijn bedreigd. In het filiaal Meiser zouden 14 arbeiders en 10 bedienden hun job verliezen.

9.04.2009
http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/brussel/090409_Fiat_gijzeling