donderdag 9 april 2009

Gent - ACOD-gebouw in de fik gestoken


GENT - Aan de buitengevel van de Oost-Vlaamse hoofdzetel van de socialistische vakbond in de Bagattenstraat werd dinsdagnacht op twee plaatsen brand gesticht. 'We hebben geen idee wie het heeft gedaan en waarom', zegt Werner Roelandt, provinciaal secretaris van het ACOD. [Het ACOD is de socialistische vakbond die ondermeer de overheidsdiensten groepeert, zoals de verschillende administraties, de politie, het leger, de gevangenissen, de gesloten centra, de sociale assistenten, etc. nvdr.]

Loshangende elektriciteitsdraden, een zwartgeblakerd plafond boven het loket en een doordringende brandgeur. Het gebouw van de Oost-Vlaamse hoofdzetel van het ACOD draagt duidelijke sporen van een nachtelijke brandstichting.

'Om 4.20 uur zag een voorbijrijdende werknemer van Group4 dat het brandde aan de voorgevel', zegt Werner Roelandt.

De brand tastte niet alleen de voorgevel van het gebouw uit 1962 aan, maar had zich via het vals plafond uitgebreid naar het tussensas en de lokettenzaal. Daar werden computers, telefoons en ook documenten van twee bedienden vernield.

De brandweer noteerde een kortsluiting als vermoedelijke oorzaak, maar omdat het een gebouw van een organisatie betrof werd automatisch een branddetectiehond ter plekke gebracht om na te gaan of er toch geen sprake was van een brandstichting.

'De hond liep meteen naar twee plekken aan de voorgevel', zegt Roelandt. Volgens het parket werden daar in twee hoeken binnen een straal van een meter twee brandhaarden gevonden waar benzine werd gebruikt.

'We hebben er geen idee van wie daarachter kan zitten', aldus de provinciaal secretaris. 'We zouden ook niet weten om welke reden. We hebben van niemand bedreigingen gekregen.' Het gebouw is ook niet uitgerust met camera's.

Ondertussen is het kantoorgebouw te zwaar toegetakeld om voorlopig in verder te werken. 'Daarom zullen onze 35 werknemers donderdag en vrijdag technisch werkloos zijn. In die periode zal het hele gebouw een grondige industriële reiniging ondergaan. Omdat de loketzaal volledig zal moeten uitgebroken worden, zullen twee werknemers wellicht tijdelijk verhuizen naar de bovenverdiepingen.'

Voor ACOD-leden heeft de brand helemaal geen gevolgen.

8/04/2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=NO28QP92&PostCode=9000