zondag 17 mei 2009

Brussel - Sans papiers slaags met politie na ontruiming kraakpand

Aan de Hallepoort in Sint-Gillis zijn er incidenten geweest met tientallen mensen zonder papieren. Die waren vanochtend om 6.30 uur uit enkele gebouwen gezet die ze sinds donderdag bezet hielden.
Meer dan honderd asielzoekers hielden sinds donderdag de gebouwen van de Brusselse huisvestingsmaatschappij bezet. Vanochtend om 6.30 uur maakte de politie een einde aan de bezetting.

Dat gebeurde zonder veel problemen. Er werden wel 2 buitenstaanders administratief aangehouden omdat ze probeerden de asielzoekers op te hitsen. Een persoon werd gerechtelijk aangehouden, omdat hij gezocht werd. [Getuigenis van een sans papiers in het journaal: “Om 7 uur ‘s morgends viel de politie binnen. Ze wilden ons met geweld wegjagen. Ze deelden stokslagen uit en trapten ons. Al duwend en trekkend hebben ze ons verwijderd uit ons gebouw.” De twee sympathisanten werden kort nadien vrijgelaten]

De groep trok daarna naar Sint-Gillis en wilde daar inbreken in een leegstaand restaurant. Toen de politie tussenbeide kwam, kwam het tot schermutselingen. Er werd onder meer traangas gebruikt en enkele mensen moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis.

De groep trok nadien naar de Koningstraat en nam daar een leegstaand kantoorgebouw in. Ze eisen verblijfspapieren omdat ze daar volgens henzelf recht op hebben. Voorts wordt ook gepraat met de stad over onderdak voor de nacht.

16.05.2009
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/090516_Asielzoekers