vrijdag 28 augustus 2009

BRUSSEL - Opstand in de gevangenis van Sint-Gillis

BRUSSEL - In de gevangenis van Sint-Gillis zijn gisteren zo'n vijftig gevangenen in opstand gekomen tijdens hun wandeling. Een honderdtal agenten in speciale uitrusting bestormden de gevangenis met honden.
Groot alarm gisteren in de Brusselse gevangenis van Sint-Gillis waar een vijftigtal gedetineerden tijdens de namiddagwandeling in opstand zijn gekomen. Klaarblijkelijk hadden ze hun actie niet goed voorbereid. In plaats van een poging te ondernemen om vrij te komen, sloten ze zichzelf op in een kleine wandelkoer waar het voor de politie kinderspel was om de gevangenen weer in te rekenen.

Diezelfde politie was er ook als de pinken bij toen de gedetineerden rond 15.30 uur de sleutels van een bewaker konden bemachtigen. Alles leek er dus op dat de groep wilde ontsnappen.

De opstandige gedetineerden verschansten zich achter betonnen muurtjes. Sommigen waren gewapend met ijzeren staven en buizen van de sanitaire voorziening. Daarmee konden ze de bewakers een tijdje van zich afhouden, tot ze zichzelf insloten in een hoek van de wandelkoer.

In een mum van tijd werd een honderdtal politiemannen opgetrommeld van de verschillende Brusselse politiezones en de federale politie. De agenten kwamen met honden en speciale uitrustingen de gevangenis binnengestormd.

Toen de politie ter plekke kwam, werd er traangas gebruikt. De aanwezigheid van de aanvalshonden van de politie maakte het de opstandelingen snel duidelijk dat ze de strijd beter konden staken. Tegen 18 uur was de opstand in de kiem gesmoord.

De gedetineerden werden geboeid weggebracht en zouden zich niet verzet hebben. 'Volgens de eerste vaststellingen is niemand zwaargewond geraakt', zegt afdelingscommissaris Evenepoel van de politiezone Brussel Zuid. 'Een politieman kreeg een stuk beton op zijn voet en ging voor verzorging naar het ziekenhuis.

28.08.2009

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=TR2E8RB8