vrijdag 16 april 2010

Jonge vandalen trekken spoor van vernieling

EKEREN - Een groepje jongeren heeft de afgelopen twee weken lelijk huisgehouden in drie scholen in Ekeren. Ze vernielden ramen en stichtten tweemaal brand. De politie kon acht jonge verdachten arresteren.
Het begon op 26maart, toen verschillende ruiten werden ingegooid aan het Koninklijk Atheneum van Ekeren. ‘Er werd ook een laptop gestolen en een aantal vuilnisbakken leeggegooid op de speelplaats', zegt opvoeder Luc Lauriks.

‘We hebben regelmatig te maken met vlagen van vandalisme in de school. Het probleem is dat onze school heel afgelegen ligt. Je kan hier doen wat je wil. We hebben wel een alarm, maar dat kunnen we niet laten aanstaan omdat vleermuizen het telkens opnieuw laten afgaan. De buren worden er horendol van.'

Ondertussen had de bende zijn werkterrein uitgebreid naar andere scholen. Tijdens de nacht van 29 op 30maart was het prijs bij campus Lambertus van het Moretus Katholiek Onderwijscentrum Ekeren. ‘Ze zijn binnengeraakt via een dakraam en via een klaslokaal tot in de leraarskamer geraakt', legt financieel directeur Frans Roggen uit. ‘Daar hebben ze een computer meegepakt, maar die hebben ze later laten staan. Ze hebben zelfs hun behoefte gedaan in de leraarskamer.'

Brandstichting

De directie lichtte de politie in, maar besteedde verder niet teveel aandacht aan het voorval. ‘We hadden beter moeten weten, want de daders zijn nog twee keer teruggekomen', zegt Roggen. De derde keer, tijdens de nacht van 7 op 8april, was het pas echt raak. De vandalen trapten verschillende deuren aan splinters, gooiden bureaus overhoop, goten limonade over de vloer en stichtten brand in de refter.

‘Toen we de deur kwamen openmaken, hing er nog rook in de refter en stonden de deuren naar de theaterzaal open. De gordijnen waren helemaal opgebrand', zegt technicus Marcel Mathyssen.

Ook in de Sint-Vincentschool aan de Leugenberg waren vandalen aan het werk.

De daders liepen pas tegen de lamp toen ze donderdagmiddag terugkeerden naar het Atheneum om er opnieuw ramen in te gooien. Na een tip van buren kon de politie acht minderjarigen oppakken aan de Veltwijcklaan, allemaal tussen 13 en 15jaar. Een aantal jongeren bekende de vernielingen aan het Atheneum, maar ontkende iets te maken te hebben met de andere vandalenstreken.

10.04.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=T62ON497