vrijdag 16 april 2010

Rellen in Sint-Gillis en Molenbeek na politiemoord


Brandstichtingen in Sint-Gillis, Anderlecht en Molenbeek

BRUSSEL - In de nacht van dinsdag op woensdag hebben er zich in de Brusselse gemeenten Sint-Gillis, Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek drie brandstichtingen voorgedaan. Daarbij werden twee wagens en de toegangsdeur van een synagoge in brand gestoken. Buurtbewoners konden het brandje aan de synagoge blussen, maar de twee wagens brandden uit. Dat meldt het Brusselse parket.

Het eerste incident deed zich voor in de Fontainasstraat in Sint-Gillis. Daar werd rond 21.30 uur een wagen in brand gestoken met een molotovcocktail. Getuigen spraken over een groepje jongeren dat voor de brandstichting verantwoordelijk zou zijn, maar die konden niet meer teruggevonden worden.
Een kwartier later, rond 21.45 uur, werd er dan brand gesticht aan de deur van een synagoge in de Kliniekstraat in Anderlecht. Ook daar gebeurde dat met een molotovcocktail. Buurtbewoners konden het brandje blussen zodat de schade beperkt bleef. Volgens diezelfde buurtbewoners was opnieuw een groepje jongeren verantwoordelijk. Die hadden al een hele tijd heisa gemaakt in de straat en enkele vuilnisbakken in brand gestoken, zonder dat iemand het nodig vond de politie te verwittigen.
Het laatste incident vond rond 0.25 uur plaats, in de Liverpoolstraat in Anderlecht. Daar werd een auto in brand gestoken met brandversnellers. Van de daders is geen spoor.

14.04.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20100414_086


SINT-GILLIS - In de Brusselse gemeente Sint-Gillis is het na de rellen van maandag opnieuw rustiger geworden. Tientallen relschoppers zijn opgepakt.
'Er is momenteel een kalme periode. De politie is nog steeds ter plaatse. Nogal wat agenten zijn gemobiliseerd en we hebben steun gekregen van naburige politiezones en de federale politie. Er vliegt ook een helikopter over de buurt', zo zegt een officier van het commissariaat.

De politie pakte tientallen mensen op. Onruststokers die met stenen gooiden, vuur maakten of olie op de weg goten werden administratief aangehouden, maar er vonden volgens de officier ook verscheidene gerechtelijke aanhoudingen plaats.

De incidenten begonnen kort na 20.00 uur nabij het Betlehemplein, waar jongeren enkele kleine brandjes stichtten en olie op het plein goten. Toen de politie massaal uitrukte en het plein bezette, werd het even rustig maar korte tijd nadien begonnen de incidenten pas echt. De jongeren begonnen met stenen te gooien naar de politie en begonnen auto’s omver te duwen en in brand te steken. Er werd ook met molotovcocktails gegooid. De jongeren hadden het voornamelijk op de politie gemunt.
Eerder op de dag was het ook al onrustig in Sint-Gillis. Rond het middaguur moest een patrouillewagen van de politie het ontgelden en korte tijd nadien bekogelde een groepje van een 30-tal jongeren het commissariaat op het Sint Gillis-voorplein. Daar sneuvelden verschillende ruiten.
De vermoedelijke aanleiding van de rellen is de dood van een overvaller. Maandagochtend schoot de politie een gangster dood na een achtervolging op de Brusselse Buitenring en de E19. De kompaan van de man geraakte zwaargewond. De gedode overvaller zou uit Sint-Gillis komen.

13.04.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20100412_138