donderdag 25 november 2010

Oujda - Ashraf Sekkaki even ontsnapt uit de gevangenis

Sekkaki riskeert extra straf na korte ontsnapping

MECHELEN - De Belgisch-Marokkaanse gangster Ashraf Sekkaki (25) heeft twee uur kunnen genieten van zijn vrijheid, na een korte ontsnapping uit de gevangenis van Oujda. Maar nu dreigt er een extra lange gevangenisstraf, want in Marokko is ontsnappen strafbaar, ook zonder geweld.
Ashraf Sekkaki moest gisteren in Marokko voor de rechter verschijnen voor de spectaculaire helikopterontsnapping uit de gevangenis van Brugge in de zomer van 2009. Door zijn korte ontsnapping van maandagmiddag en omdat hij geen advocaat had, is het proces uitgesteld naar 19 januari.

Sekkaki wordt berecht in het Marokkaanse Oujda omdat de Mechelse gangster na zijn ontsnapping uit Brugge zijn toevlucht zocht bij zijn familie in Marokko. Een foute keuze, zo bleek, want de Marokkaanse politie kreeg hem al na enkele weken te pakken. Ze zouden een tip gekregen hebben uit zijn directe omgeving.

Marokko verveeld

Uitleveren aan België was niet mogelijk, want Marokko levert geen landgenoten uit. Daarom moet hij voor een Marokkaanse rechter verschijnen en ook daar zijn straf uitzitten. Het gevolg is wel dat er voor de jonge gangster een veel langere gevangenisstraf dreigt dan hij in België zou hebben gekregen. Bovendien kan er door de ontsnapping van maandag nog extra straf bovenop komen. Anders dan in België is ontsnappen in Marokko strafbaar, ook als de vluchter geen geweld gebruikt.

De Marokkaanse justitie zit erg verveeld met de ontsnapping, vooral omdat iedereen wist dat Sekkaki vluchtgevaarlijk was. Er zijn officieel dan ook nog geen details bekend over de vlucht. Maar volgens onbevestigde bronnen zou Sekkaki bij zijn ontsnapping hulp gekregen hebben van een nicht of van een jongere broer. In Marokko circuleert het verhaal dat Sekkaki in een koffer de gevangenis werd uitgesmokkeld na het bezoekuur.

Twee uur later werd hij weer opgepakt in de stad Nador, zo'n 150 kilometer van Oujda. Over het lot van zijn broer bestaat er momenteel alleen onduidelijkheid.
25.11.2010

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GQA32Q2I4