vrijdag 26 november 2010

Tilburg - Opstand in de gevangenis

'Opstand dreigt onder Belgische gevangenen Tilburg'

TILBURG - De situatie van de Belgische gedetineerden in de Willem II-gevangenis in Tilburg dreigt uit de hand te lopen. Ze vinden het regime dat in de gevangenis heerst 'mensonwaardig'. Dat zegt een Belgische gevangene in een exclusief interview met Omroep Brabant. De man spreekt namens meerdere gedetineerden. Hij wil uit angst voor represailles anoniem blijven.
De gevangenen in Tilburg vinden dat ze slecht worden behandeld. Zo krijgen ze geen begeleiding voor hun terugkeer in de maatschappij. De instanties die in België betrokken zijn bij de persoonlijke begeleiding van gedetineerden mogen in Tilburg niks doen. Hierdoor worden de gevangenen onthouden van onderwijs.

Verder klagen ze over te weinig sportmogelijkheden, te weinig contact met medegevangenen, slecht eten en een slechte bezoekregeling. Ze vinden dat ze naast het vonnis van de rechtbank ook nog eens extra gestraft worden door de Belgische justitie.

Spanning en frustratie
Volgens de gedetineerde is de spanning onder de gevangenen te snijden. Dit leidde er eerder al toe dat een gevangene zijn cel en zichzelf in brand probeerde te steken. Recentelijk sloeg een aantal gedetineerden een recreatieruimte uit frustatie kort en klein. Daarbij sneuvelde onder meer een biljart en een aantal oventjes.

Overbevolkt
Sinds februari dit jaar zitten 500 Belgische gevangenen in de Willem II-gevangenis aan de Ringbaan Zuid in Tilburg. De Belgische overheid huurt de cellen, omdat de gevangenissen in eigen land overbevolkt zijn. Het project in Tilburg loopt tot eind 2012. Binnenkort buigt de ministerraad zich over de mogelijkheid om nog eens 150 Belgische gevangenen in Tilburg onder te brengen. Volgens de woordvoerder van de gevangenen is het in dat geval onvermijdelijk dat 'de boel plat gaat'.

Regels
De gevangenis in Tilburg wordt geleid door een Belgisch-Nederlandse directie. De Belgische overheid bepaalt de regels in de gevangenis. De Nederlandse directeur gaat alleen over het Nederlandse personeel.

Geen van de directieleden wil reageren op eventuele problemen in de Tilburgse gevangenis. Ook bij de Belgische justitie geldt er vanwege 'het gevoelige dossier' mediastilte over dit onderwerp.

24.11.2010

http://www.omroepbrabant.nl/?news/1461951063/Opstand+dreigt+onder+Belgische+gevangenen+Tilburg.aspxSpanning bij Belgische gevangenen in Tilburg


De Belgische gedetineerden in de Willem II-gevangenis in Tilburg blijven het regime mensonwaardig vinden. Bovendien krijgen ze geen begeleiding voor hun latere terugkeer in de maatschappij, zeggen ze.
Sinds februari van dit jaar zitten 500 landgenoten in de Nederlandse gevangenis. Binnenkort wordt beslist of dat aantal met 150 omhoog gaat. Als dat gebeurt, zo zegt een woordvoerder van de gevangenen, dan dreigt er een opstand te ontstaan.
De gedetineerden klagen over een gebrek aan sportmogelijkheden, slecht eten en een slechte bezoekregeling. Maar vooral het gebrek aan vooruitzichten voor een reïntegratie in de maatschappij weegt zwaar. Er is nauwelijks hulp als ze hun straf hebben uitgezeten, klinkt het. "We worden nu nog eens extra door Justitie veroordeeld".
Volgens de getuigenis van een gevangene die anoniem wil blijven, is er al een unit kort en klein geslagen en heeft er een gevangene zichzelf in brand gestoken.

24.11.2010
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/101124_Tilburg_spanning