donderdag 17 februari 2011

Brussel - Kleine wilde betoging in Molenbeek

Vrijdagavond trokken we met enkele tientallen mensen de straat op. Aan de Zwarte Vijvers in Molenbeek werd eerst wat vuurwerk afgeschoten, daarna vertrokken we achter de spandoek "Tunesie Egypte, hier zoals elders, lang leve de revolte". Tijdens de betoging werden vele rookbommen en bommetjes afgestoken, slogans waren bijvoorbeeld "Pas de frontières, pas de nations, vive l'insurrection", "Egypte, Tunisie, Algerie, vive la révolte". Ondertussen werden ook alle banken en een kantoor van de socialistische mutualiteit herschilderd, terwijl nog anderen pamfletten uitdeelden.
Zoals altijd was het erg druk op de Gentsesteenweg. De reacties waren sympathiek, de mensen kwamen uit de winkels om te zien wat er gebeurde, evenwel wel wat verbaasd of verrast dat mensen hun solidariteit met de opstandelingen uitschreeuwden.
Een voorbijganger bood ons een rode roos aan, en zei ons "de revolte, die komt, die komt". Jammer genoeg, en in tegenstelling tot wat we misschien hadden verwacht, sloot niemand zich aan bij de betoging. Maar dat heeft ons niet tegengehouden om te doen wat we wilden doen: op straat komen met een duidelijke inhoud, voor de revolte, of het nu onder een democratisch of autoritair regime is, tegen alle naties en grenzen.
Aan het einde van de betoging werd nog een filiaal van de bank Fortis/BNP belaagd. Net zoals alle andere banken op het traject werd die ondergeschilderd, maar zag ook wat van haar ruiten sneuvelen.
Tijdens het hele parcours heeft geen enkele flik zich laten zien. Niemand werd gearresteerd.
Zelfs met weinig is het mogelijk om een ander geluid te laten horen dan de monotonie van de dagelijkse sleur; om ruimte te openen voor ontmoeten, discussiëren en handelen voorbij en tegen de discours en de categorieën van de overheersing.
Tot de volgende!

7/02/2011
http://bxl.indymedia.org/articles/1036