donderdag 17 februari 2011

Kortrijk - Molotovcocktail in het gerechtsgebouw

In het gerechtsgebouw van Kortrijk is vanmiddag een molotovcocktail gegooid. Het projectiel belandde tegen de deur van rechtbankvoorzitter Dujardin. Die heeft zich in veiligheid kunnen brengen. De materiële schade is evenwel aanzienlijk.
De molotovcocktail werd kort voor 13 uur door een onbekende tegen de deur van de voorzitter gegooid. Die kon via een zijdeur ontkomen. De brandweer kwam ter plaatse en kon het vuur snel bedwingen.

De politie is een onderzoek gestart maar dat heeft nog niet veel vragen beantwoord. Over de dader en het motief is niets gekend, niemand heeft een verdachte opgemerkt in het gebouw. Het gerecht stelt een onderzoek in wegens opzettelijke brandstichting.

De onderzoeksrechter kon niet veel informatie geven over wat er precies is gebeurd. Vast staat dat de dader al dan niet met opzet een brandbom of molotov-cocktail tegen de deur van de voorzitter smeet. "De ravage was enorm, maar niemand raakte gewond", zegt voorzitter Pierre Dujardin.

De discussie rond de veiligheid in de rechtbanken zal met dit incident opnieuw oplaaien. Minister van Justitie Stefaan De Clerck kwam vanavond al een kijkje nemen. De feiten gebeurden op een moment dat er weinig volk was in het gebouw, dat minimaal is beveiligd.

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg is vragende partij om de beveiliging op te voeren.

* * *

In Kortrijk heeft de onderzoeksrechter de dader aangehouden van de brandstichting in het oude gerechtsgebouw van Kortrijk, van afgelopen maandag. Het gaat om een 60-jarige man uit de regio Kortrijk die kampt met psychische problemen en een wrok koestert tegen politie en gerecht.
Maandag, iets na de middag, stichtte een onbekende brand aan de deur van het kantoor van rechtbankvoorzitter Pierre Dujardin. Die was op dat moment in zijn kantoor in vergadering met vier andere mensen. Ze konden allen ontkomen via een zijdeur, niemand raakte gewond. De materiële schade was wel aanzienlijk en meteen barstte het debat weer los rond de veiligheid in de Belgische rechtbanken.

Wrok tegen politie en parket
Het parket startte onmiddellijk een onderzoek op en via een tip kwamen de speurders de verdachte op het spoor. De man werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en legde volledige bekentenissen af. Volgens het parket kampt de man met psychische problemen. Hij koestert ook een wrok tegen politie en gerecht, de oorzaak daarvan is onbekend.
15.02.2011
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1222331/2011/02/14/Molotovcocktail-in-Kortrijks-gerechtsgebouw.dhtml