dinsdag 29 maart 2011

Gent - Anarchisten bestoken gevangenis met vuurwerk

GENT - Bij het zogeheten ‘solidariteitsvuurwerk' van de Gentse anarchisten op oudejaarsavond aan de gevangenis in de Nieuwewandeling, liep een agent mogelijks blijvende gehoorschade op. Een van de anarchisten werd daarvoor door de rechtbank veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf met uitstel.

Het is al tientallen jaren traditie in Gent: op oudejaarsavond verzamelen Gentse anarchisten voor de poorten van de Gentse gevangenis Nieuwe Wandeling om vuurpijlen af te schieten. ‘Uit solidariteit met de sociale en economische gevangenen van het kapitalistische systeem. Met vuurwerk en luidkeels geschreeuwde slogans proberen we hen onze nieuwjaarsgroeten over te brengen', stond te lezen op de website van het Gentse Anarchistisch Kollektief.

Vanaf de overkant van de straat verzamelden op oudejaarsavond 2010 zo'n 50-tal anarchisten, onherkenbaar gemaskerd en met de kap over het hoofd getrokken. Na middernacht begonnen de feestvierders hun vuurpijlen af te schieten vanuit lege champagneflessen. De politie was aanwezig om erover te waken dat de pijlen omhoog werden gericht en niet over de gevangenismuren. De sfeer tussen een harde kern van een tiental actievoerders en politie werd al gauw bijzonder grimmig.

Uiteindelijk mondde dat uit in een paar stukken vuurwerk die toch naar de gevangenis werden geschoten. Eén vuurpijl zoefde rakelings langs het hoofd van een agent. Het vuurwerk ontplofte op een paar centimeter van zijn oorschelp en er kwamen brandende stukjes in zijn oor terecht.

Toen de politie de tegenaanval inzette, stoof de harde kern uiteen in alle richtingen. Drie ervan werden gevat aan de Coupure. Tijs M. (19) werd door verschillende agenten formeel herkend als de kerel die de bijna dodelijke vuurpijl afschoot. Hoewel hij bleef volhouden dat het allemaal per ongeluk was gebeurd, werd hij door de rechter veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel.

Aan de agent werd een voorlopige schadevergoeding van 250 euro toegekend. ‘Het is heel goed mogelijk dat hij blijvende gehoorschade opgelopen heeft', zegt zijn raadsman. ‘Dat moet verder onderzoek uitwijzen. Maar hij is in elk geval zeer opgelucht dat de vuurpijl naast zijn hoofd is ontploft en niet in zijn gezicht. Een drama is hier nipt vermeden.'

12/03/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=QC37E8N2