dinsdag 21 juni 2011

Brussel - Relletje met politiePolitie spuit met traangas op betogers in Elsene
ELSENE - Zo'n 450 mensen kwamen zondagmiddag naar het Flageyplein in Elsene omdat ze verontwaardigd zijn over de politieke, economische en sociale situatie in Europa. Al na amper vijftien minuten na de start van de manifestatie greep de politie in en spoot het traangas op de eerste rijen betogers.Onder tromgeroffel zijn de betogers rond 15 uur vertrokken vanaf het Flageyplein in de richting van het Europees Parlement. De 'verontwaardigden' moeten niets weten van het Euro-Plus Pact en de neoliberale hervormingen die de Europese Commissie de lidstaten wil doen slikken zoals het verhogen van de pensioenleeftijd.
Op het Luxemburgplein start straks een algemene vergadering van de verontwaardigden. 'The dreams of politicians are my nightmares', staat op een spandoek. Ze pleiten voor 'echte democratie' op openbare plaatsen en willen niet aanzien worden als 'koopwaar van politici en bankiers'.
Wie zijn 'de verontwaardigden'?
De 'verontwaardigden' (een spontane en onafhankelijke beweging die ontstaan is in Spanje, red.) bezetten meestal pleinen in steden tijdens hun manifestaties. De 'verontwaardiging' is intussen overgeslagen naar andere EU-lidstaten zoals België.
Een van hun eisen is het afschaffen van het Euro-Plus Pact. Het plan is in 2011 gelanceerd op initiatief van Duitsland en Frankrijk waarbij de EU-landen zich engageren om politieke hervormingen door te voeren om onder meer de euro te vrijwaren.
Uit de hand gelopen?
Maar de lokale politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene moest al vijftien minuten na de start van de manifestatie ingrijpen. De eerste rijen betogers in de Dautzenbergstraat in Elsene werden met traangas bespoten. Als reactie werden enkele projectielen in de lucht gegooid richting ordehandhavers.
De groep manifestanten wandelde in de richting van de Louizalaan. De sfeer is gespannen. De politie probeert de manifestanten terug te dringen richting Flageyplein.
19.06.20011

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110619_055