maandag 26 september 2011

Brussel - Stroompanne in Europese wijk

BRUSSEL - Ongeveer de helft van de Europese wijk, waaronder het Europees Parlement en de Europese Commissie, hebben sinds 16.15 uur weer elektriciteit. De andere helft van de wijk moet het nog tot 18 uur zonder stroom stellen. Een brand aan een onderstation in de Wiertzstraat ligt aan de oorzaak van de panne.

In het onderstation bij de Europese wijk viel rond 14.00 uur de stroom uit als gevolg van rookontwikkeling in het onderstation van het elektriciteitsnet. Een dertigtal straten zat zonder stroom. Normaal komt in het onderstation stroom onder hoogspanning binnen via netbeheerder Elia, waarna Sibelga de stroom vanuit het station in middenspanning naar de huishoudens en bedrijven stuurt.

De panne werd gemeld door verschillende gebruikers op twitter en werd aan brusselnieuws.be bevestigd door netbeheerder Elia.

Door de hevige rookontwikkeling konden de technici van Sibelga lange tijd niet in het onderstation. Door de stroompanne in onderstation Wiertz worden heel wat gebouwen van de Europese commissie ontruimd, meldt De Standaard. Het reglement bepaalt immers dat alle ambtenaren de gebouwen moeten verlaten als er langer dan een half uur geen stroom is. Ook het Europees parlement viel zonder stroom.

Laagspanningsbord
"Door de forse rookontwikkeling was het bijzonder moeilijk werken voor de interventiediensten," legt woordvoerster Iris Fostier van Sibelga uit aan brusselnieuws.be. "De brandweer blies de rook weg met ventilatoren. Rond 16.15 uur lukte het dan toch om de stroomtoevoer naar de helft van de wijk opnieuw op te starten. Rond 18 uur krijgen alle klanten opnieuw stroom."

"Een brand op een laagspanningsbord van het ondergrondse elektriciteits-onderstation ligt aan de basis van de stroompanne," aldus Fostier.

19/09/2011
http://www.brusselnieuws.be/artikel/groot-deel-europese-wijk-zonder-stroom