maandag 10 oktober 2011

Andenne - Vier gevangenen ontsnapt, twee cipiers gegijzeld, celwagen gebruikt voor vlucht

ANDENNE - Deze ochtend zijn vier gedetineerden ontsnapt uit de gevangenis van Andenne. Tijdens hun ontsnapping gijzelden ze twee bewakers en bedreigden hen met scheermesjes. Een van hen raakte daarbij gewond. Drie van de ontsnapte gedetineerden zijn intussen weer gevat. Volgens het parket kan de voortvluchtige mogelijk gevaarlijk zijn. Het is niet de eerste keer dat de man ontsnapt uit de gevangenis.
Hamza Freha, geboren in 1981, werd veroordeeld voor drugshandel. "De politie heeft hem nog altijd niet gevonden. De patrouilles zoeken momenteel rond Hoei. De zoektocht met speurhonden heeft door de weersomstandigheden voorlopig niets opgeleverd", zei procureur des konings van Namen, Philippe Dulieu, op een persconferentie.

"Gezien de modus operandi en zijn wapengebruik kan de gedetineerde mogelijk gevaarlijk zijn. Freha ontsnapte met gedetineerden die een zwaar gerechtelijk verleden hebben. Hij is veroordeeld voor drugsgebruik, maar nu is hij alleen en heeft hij geen hulpmiddelen, het is mogelijk dat hij gewelddaden pleegt", voegde Dulieu daar aan toe.

Gijzeling
De vier gedetineerden gingen er vandoor met een transportvoertuig van de penitentiaire instelling. Tijdens hun ontsnapping gijzelden ze twee bewakers. Een van hen lieten ze gewond achter op de parking, de tweede namen ze mee tijdens hun vlucht. De politie zette meteen de achtervolging in.

Wegversperring
Het voertuig zette koers richting Hoei, waar het door een wegversperring van de politie reed. Daarbij werd volgens de procureur des konings van Namen niet geschoten. Het voertuig stopte niet lang nadien om een van de gedetineerden te laten uitstappen. Het is die ontsnapte die nog steeds voortvluchtig is.

Ongevallen
De bestelwagen reed vervolgens richting Namen, maar raakte in Florennes betrokken bij een auto-ongeval. De drie maakten zich vervolgens met geweld meester van een ander voertuig, met de gegijzelde nog steeds onder hun hoede. Bij een tweede ongeval kon de politie de drie inrekenen, aldus het parket van Namen. Er raakte niemand gewond. De gegijzelde bewaakster is ongedeerd.

Momenteel is in de gevangenis van Andenne een vergadering aan de gang. Er is voorlopig geen sprake van een staking.

9/10/2011
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1331035/2011/10/09/Vier-gedetineerden-ontsnapt-uit-gevangenis-Andenne.dhtml


Het Directoraat-Generaal van de Penitentiaire Instellingen (DGPI) overweegt om de deuren van de gevangenis dicht te houden wanneer er cipiers worden gegijzeld.
De vakbonden zijn niet te spreken over het idee. "Dat is spelen met het leven van de cipiers", zeggen ze maandag in De Morgen.
Gedetineerden die uit een Belgische gevangenis ontsnappen, raken meestal buiten door gevangenispersoneel te gijzelen. Zo ging het ook zondag weer in de gevangenis van Andenne.
"Iedereen weet dat we kampen met een probleem van ontsnappingen door het gijzelen van personeel", zegt Laurent Sempot van het DGPI. "België is een van de uitzonderingen die de gevangenisdeuren opent als een personeelslid wordt gegijzeld door een of meerdere gedetineerden. Misschien moeten we daar ook wel van afstappen."
Het ACOD en het ACV zijn tegen. "Vandaag is de regel dat het gevangenispersoneel een ontsnapping met een gijzeling mag vertragen, maar niet tegenhouden. Vertragen om de politie de kans te geven ter plaatse te raken. En niet tegenhouden om het leven van de gegijzelde cipiers niet in gevaar te brengen", zegt Luc Neirynck (ACV). Hij noemt de deuren altijd dicht houden een "onverantwoord risico".
Laurent Sempot snapt de commotie, maar beklemtoont dat de beslissing nog niet is genomen. "Het verslag van de audit zit in een eindfase. Eind deze week krijgt minister Stefaan De Clerck (CD&V) de resultaten. Hij moet beslissen, ook al wordt dat niet gemakkelijk."