donderdag 20 oktober 2011

Sint-Truiden - Casa-filiaal verwoest door brand


SINT-TRUIDEN - Dinsdag om 1.30 uur woedde een hevige brand in de Casa in Sint-Truiden. De brandweerlui hadden heel wat werk om het vuur onder controle te krijgen. Ook de aanpalende winkelpanden liepen schade op. Buur Brantano moet een week sluiten.

In de Kattenstraat in Sint-Truiden verwoestte, dinsdag om 1.30 uur, een hevige brand het hele gebouw van winkelketen Casa.

De brandweer van Sint-Truiden had heel wat werk om de vuurhaard onder controle te krijgen en de schade bij de buren te beperken.

In de winkel worden vooral huishoudelijke artikels verkocht, waarvan een aanzienlijk deel in kunststof. Dat zorgde voor grote rookpluimen op de achterliggende N80. De hulpdiensten moesten extra signalisatie aanbrengen om de bestuurders te waarschuwen.

In een mum van tijd verspreidden de vlammen zich over het hele winkelpand. Omstreeks 2 uur werd ook versterking van het brandweerkorps van Hasselt ingeroepen.

Schade bij de buren

De brandweerlui moesten bij het aanpalende pand van Brantano een ruit aan diggelen slaan om de schade te gaan opmeten. De vuurbestendige tussenmuur kon heel wat schade voorkomen, maar toch raakte de inboedel van de winkel bedolven onder een roetlaag. ‘We gaan de hele collectie uit de winkel halen en na de kuiswerken komen er nieuwe schoenen en kleding in de rekken. Het risico om klanten iets met een rookgeur of roetvorming te verkopen, kunnen we niet nemen', zegt Werner Meeus van Brantano. ‘De zaak is nu een week gesloten en de economische schade is natuurlijk enorm.' Ook de winkel van Primo, iets verderop, liep rookschade op. ‘Hier moesten we vooral de bovenliggende appartementen, uit voorzorg, ontruimen, maar er vielen geen gewonden. Daar bleef het beperkt tot wat geurhinder,' weet Leon Smets van de Truiense brandweer. Een branddeskundige van het parket ging al ter plaatse om de eerste vaststellingen te doen. ‘De kans is groot dat het om een accidenteel voorval gaat, maar dat moet een onderzoek vrijdag uitmaken. Op dit moment laat de grote hoeveelheid water het niet toe een degelijk onderzoek te voeren. Speurhonden die sporen van brandversnellers moeten zoeken kunnen in deze omstandigheden niet werken', zegt Leon Smets.

12/10/2011
www.nieuwsblad.be