vrijdag 18 november 2011

Andenne - Destructieve opstand in de gevangenis
ANDENNE – “Lang geleden dat we nog een opstand van deze omvang gezien hebben,” zegt woordvoerder van de Belgische Gevangenissen, Laurent Sempot.

De rellen in de gevangenis van Andenne begonnen rond 9 uur ’s avonds. Meer dan 200 gevangenen, wat ongeveer de helft is van de totale gevangenisbevolking, weigerde terug naar de cellen te gaan aan het einde van de ‘vrije’ activiteiten. Ze verjaagden de cipiers en begonnen alles systematisch af te breken: radiators, poorten, cellen, ramen, elektrische circuits, computers, meubilair, cameras, verwarmingssystemen werden vernield. Ze staken ook de bureaus van de cipiers en de directie in brand, waarbij ze niet vergaten om op voorhand alle brandslangen onklaar te maken en door te snijden. Het water dat daarbij vrijkwam beschadigde ernstig de stabiliteit van de structuur van de gevangenis. Van de 12 secties, werden er 7 volledig kapotgeslagen en vernield. De opstandelingen slaagden er zelfs in om een gat in de betonnen vloer te maken.

De Federale politie en de Speciale Eenheden bestormden de gevangenissen om de orde te herstellen. Pas rond 2 uur ’s nachts keerde de rust weer. De directie bevool een algemene ‘lock down’: geen enkele gevangene krijgt nog douches, bezoek of mag uit de cel komen.

Sempot, de woordvoerder, voegde nog toe dat er “regelmatig kleine rellen uitbreken in de gevangenissen, maar dat het lang geleden is dat we nog een opstand van zulke omvang gezien hebben.”

17/11/2011