maandag 14 november 2011

Turnhout - Opstootjes in de gevangenis

MERKSPLAS/TURNHOUT - In de Turnhoutse gevangenis kropen twintig gevangenen op het dak uit protest. In Merksplas werd een cipier een hersenschudding geslagen.

Nadat een gedetineerde donderdagavond in de gevangenis van Turnhout bezoek geweigerd werd, weigerde de man na de avondwandeling naar zijn cel terug te keren. Een twintigtal medegevangenen volgden zijn voorbeeld en kropen op het dak. Na tussenkomst van de politie keerden de meeste gevangenen terug naar hun cel. De aanvankelijke oproerkraaier deed dit niet. Hij werd door de politie in een isoleercel opgesloten. Het is niet de eerste keer dat deze gevangene voor problemen zorgt en daarom vraagt het personeel zijn overplaatsing.

Ook in de gevangenis van Merksplas liep het woensdagavond mis.

Een penitentiair beambte werd een hersenschudding geslagen, gevangenen staken een matras in brand en vervolgens brak er ook nog een gevecht uit tussen enkele gedetineerden. ‘De cipier deed de deur van de cel open om iets af te geven of te vragen.', zegt Ronny Janssen van het ACOD. ‘Op dat moment werd hij aan zijn hemd de cel ingetrokken en met zijn hoofd tegen de muur geslagen. De man zal zeker enkele weken werkonbekwaam zijn. Hij zal het psychisch heel moeilijk hebben om terug te starten en dat is in feite nog erger. Dit is ook geen alleenstaand geval.'

Motivatie onder nul

‘De situatie in de gevangenis van Merksplas is al maanden aan het escaleren. Elke dag wordt het erger en erger. De onrust begon met verbale agressie van gevangenen, toen kwamen de bedreigingen. Als dat een enkele keer is, is dat geen probleem, maar tegenwoordig is het elke dag. Nu hebben we dit geval van fysieke agressie. Wat wordt het volgende? Het personeel moet dag in dag uit omgaan met de agressie van de gedetineerden. De motivatie is momenteel onder nul. Van de overheid komt er bovendien geen enkel signaal dat duidelijk maakt dat het zo niet langer kan. Wij zijn voorstander van een systeem zoals in Nederland. Bij een misstap verliest een gevangene een privilege. Dat helpt.' Tot een staking zal het voorlopig niet komen.


12/11/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=A73I777Q