dinsdag 1 november 2011

Izegem - School krijgt zwaar bezoek over de vloer

IZEGEM - ‘Beestachtig vandalisme'. Zo omschreef burgemeester Gerda Mylle (CD&V) de ravage die vandalen aanrichtten in de Zonnebloemschool. De kinderen moesten gisteren op andere locaties les volgen.

‘Ik kom hier meestal als eerste toe op school', vertelt secretaresse Vanessa Baes. ‘Toen ik even voor acht uur de school binnen wou gaan, merkte ik dat er iets niet pluis was. De deur van het secretariaat was verbrijzeld en ik meende een lijk te zien liggen in de zaal.' Dat lijk bleek uiteindelijk een pop in brandweerplunje te zijn, die dienst doet tijdens lessen over de brandweer. De pop werd tegen de grond gegooid en overspoten met brandblussers. Ook in de toiletten werden brandblussers leeggespoten.

‘Hiermee heb je echter nog niets gezien', zucht directrice Lieve Vandaele cynisch terwijl ze de rest van de school toont. Even later wordt duidelijk wat ze bedoelde. Burgemeester Gerda Mylle (CD&V) omschreef het vandalisme als beestachtig. In de leraarskamer werden de kasten als dominostenen omvergestoten en de waterautomaat werd aan diggelen geslagen. Even verderop werd met eieren gegooid en een bak drank uitgekieperd. De zandbak onderging hetzelfde lot. In een andere klas komt een wereldbol ons tegemoet gerold, is een deel van de inboedel gewoon naar buiten geworpen en werden zelfs de verlichtingsarmaturen uit het plafond gerukt.

Ouderraad helpt opruimen

‘Gelukkig komen de meeste kinderen met de bus naar school. We konden die doorsturen naar onze andere vestiging in de Schoolstraat. De enkele ouders die zich aan de schoolpoort aanmeldden, brachten we op de hoogte. Op die manier hoefden de kinderen de ravage niet te zien. We hopen eind deze week hier de lessen te hervatten. Zo kunnen de kinderen gerust de vakantie tegemoet want uiteraard gaan ze de beelden in de media zien', anticipeert de directrice.

In afwachting van de opruimingswerken kunnen de leerlingen onder meer terecht in de andere vestiging van de school, de muziekacademie en in gebouwen van het volwassenonderwijs. ‘Ruimtes die overdag toch weinig of niet gebruikt worden', reageert de burgemeester. ‘Vanuit de bib zullen lespakketten aangevoerd worden en er wordt ook een programma in De Leest voorzien.'

Voor de opruimingswerken werd alvast de civiele bescherming ingeschakeld. ‘Ook met de ouderraad steken we een handje toe', reageert voorzitter en ouder Andy Roels. ‘Ik heb al veel gezien in mijn leven, ook brandschade, maar dit tart alles. We gaan met de ouderraad zoveel mogelijk helpen opdat de leerkrachten zich op de kinderen kunnen blijven concentreren.'

Over dader(s) of tijdstip van het vandalisme is voorlopig weinig bekend. Wel zouden voet- en vingerafdrukken zijn aangetroffen.

23/10/2011
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=6V3HGV4A