dinsdag 1 november 2011

Leuven - Korte ontsnapping uit Justitiepaleis

LEUVEN - Een man verdacht van overvallen is gisterenochtend ontsnapt uit het Leuvense justitiepaleis. De dertiger werd even later opnieuw ingerekend door agenten van de Landense politie.

Marcel P., een 33-jarige Leuvenaar, werd gisterochtend rond 8uur vanuit de gevangenis van Hasselt overgebracht naar het Leuvense justitiepaleis. De man moet volgende week dinsdag voor de raadkamer verschijnen en wilde zijn dossier inkijken. Hij is de hoofdverdachte in de zaak van de overvallenplaag op Leuvense cafés en apothekers in juni en juli dit jaar.

Toen de verdachte uit de celwagen stapte op de binnenplaats van het gerechtsgebouw, liep het mis. De geboeide dertiger slaagde erin zich los te rukken van zijn Hasseltse begeleider en de benen te nemen. Hij liep langs de dienstingang van het gerechtsgebouw de aanpalende Vaartstraat in.

Meteen werd groot alarm geslagen. Verschillende politiepatrouilles en agenten te voet zetten de achtervolging in. Lang heeft MarcelP. van zijn vrijheid niet kunnen genieten. In de Brusselsestraat werd de gedetineerde opgemerkt door agenten van de politiezone Landen die in een anoniem voertuig door de straat reden. 'Om de boeien te verstoppen had de beklaagde zijn trui rond de polsen gebonden', luidde het bij de Landense politie. De voortvluchtige man bood geen weerstand tijdens zijn arrestatie. Hij werd opnieuw in de cel gestopt.

De ontsnapping krijgt vermoedelijk nog een staartje. 'De politie start binnenkort een intern onderzoek naar de precieze omstandigheden van de ontsnapping', zei een anonieme bron gisteren. 'Er wordt ook nagegaan of alle veiligheidsvoorschriften werden nageleefd.'

Marcel P. is dan ook geen doetje. De man zat al elf jaar van zijn leven achter tralies. In januari dit jaar werd hij nog veroordeeld tot 37 maanden cel nadat hij twee zusters van het Copalklooster aan de Tervuursetraat in Leuven had overvallen tijdens hun slaap. Daar maakte hij, vergezeld van zijn vader, een uurwerk, een gsm en duizend euro cash buit. Na de veroordeling werd de man niet meteen opgesloten.

In juni en juli dit jaar zou hij dan, vergezeld van de 19-jarige Nicolas V. uit Neerijse, enkele Leuvense cafés en apothekers hebben overvallen. De verdachten sloegen telkens toe tegen sluitingstijd. Terwijl een van de overvallers buiten de wacht hield, ging de kompaan de zaken binnen. Onder bedreiging van een pistool eiste die de inhoud van de kassa. Niemand raakte gewond, maar de schrik zat er goed in bij de middenstand. De negentienjarige kwam recentelijk nog in het nieuws toen bekend raakte dat hij een overval op zijn café in Zaventem in scène had gezet. Naar eigen zeggen werd hij onder schot gehouden door twee gemaskerde mannen, maar in werkelijkheid stak hij de dagopbrengsten in eigen zak.

29/10/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=0V3HNDO9