zaterdag 14 april 2012

Aarlen - Twee gevangenen gijzelen cipiers en ontsnappen

AARLEN - Na de poging tot ontsnapping met gijzelname in de gevangenis van Andenne, is het de beurt aan Aarlen. In de gevangenis van Aarlen zijn vrijdagavond twee gedetineerden ontsnapt nadat ze twee cipiers even hadden gegijzeld. De cipiers werden toegetakeld met scheermesjes, maar zijn intussen weer thuis. De ontsnapte gevangenen zijn nog zoek. Ze hebben de reputatie gevaarlijk te zijn.
De twee gedetineerden gijzelden twee cipiers aan het einde van de wandeling, rond 20.30 uur, voordat ze uiteindelijk wegliepen uit de gevangenis. Een cipier heeft snijwonden aan het gezicht, de andere aan de keel. Een van de twee werd overgebracht naar intensieve zorgen, maar beide cipiers mochten intussen weer naar huis.
Eerder al ontsnapt uit gevangenis
De twee ontsnapte gevangenen zijn David M. en Jason B.. Dat bevestigt de politie van Aarlen vrijdagnacht. David M. werd op 26 maart nog veroordeeld tot 8 jaar effectieve celstraf voor een ontsnapping met gijzelneming uit de gevangenis van Nijvel op 13 juni vorig jaar. Toen ontsnapte hij samen met Maximilien Collard. Ze konden een cipier gijzelen. Daarbij gebruikten ze messen, gemaakt uit scheermesjes.
De man afkomstig uit Charleroi werd bovendien in februari al veroordeeld tot 15 jaar cel voor een lange lijst van agressiefeiten, zoals overvallen en carjackings, in de zomer van 2010. Hij handelde daarbij niet alleen. Zo was er onder meer een overval op een speelhal in Jumet, een overval op een krantenwinkel en nachtwinkel in Ransart, verschillende voertuigdiefstallen, een overval op een doe-het-zelfzaak, een overval op een Match-winkel, een overval op een postkantoor en een overval op een pizzeria in Jurbise.
Geen lifters oppikken
De twee zijn intussen nog steeds op de vlucht. De politie is een zoekactie gestart. Omwile van de ontsnapping raadt de politie van het Groothertogdom Luxemburg via het sociale netwerk Twitter aan, geen lifters op te pikken.
Minimumbezetting in Aarlen
Het incident in Aarlen komt nauwelijks enkele dagen nadat vier cipiers lichtgewond zijn geraakt bij een mislukte ontsnapping uit de gevangenis van Andenne. Daarop waren de cipiers van Andenne in staking gegaan.
Het personeel van de gevangenis in Aarlen is onder de indruk van de brutale ontsnapping van vrijdagavond. In de gevangenis wordt nu met een minimumbezetting gewerkt.
De top van het gevangeniswezen bekijkt of er eventueel extra maatrgelen moeten worden genomen in de gevangenis.
Intussen is er ook een staking uitgebroken in de gevangenissen van Ittre en Nijvel, uit protest tegen de onveilige werkomstandigheden.

14/4/2012
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120413_218


ANDENNE - Tijdens de staking van de cipiers, die nog steeds aan de gang is, voor meer veiligheid, heeft een gevangene een personeelslid van de Civiele Bescherming aangevallen en verwond. De Civiele Bescherming neemt, samen met de Federale Politie, de controle over wanneer de cipiers staken.