vrijdag 21 september 2012

Gentse politici jammeren over vandalisme

GENT - Smakeloze graffiti, vernielde aanplakborden en klachten bij de politie. De kiescampagne moet nog op kruissnelheid komen in Gent, maar verloopt al bijzonder grimmig. Termont had het gisteren zelfs over ‘terrorisme’ en roept op tot rust.

Snorretjes, grappige tekstballonnetjes of overgeplakte affiches duiken bij elke verkiezing op en horen bij de campagnefolklore. Maar campagnewagens bekladden met graffiti, smakeloze boodschappen als makak en slet en houten verkiezingsborden die systematisch worden afgebroken doen dat niet.
Burgemeester Termont riep gisteren in een uitzonderlijke uitval op tot een rustigere campagne. ‘Iemand heeft aan de Gasmeterlaan een bestelwagen met mijn affiches vol met zwarte graffiti gespoten. Dat zijn terroristische acties die de democratie in het gevaar brengen. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.’ 
Brandversnellers
De Gentenaars zijn nochtans wel al wat gewend. In 2009 werd een campagnewagen van Freya Van den Bossche aan het Anseeleplein in lichterlaaie gezet met brandversnellers. Maar dergelijk grimmig vandalisme is, zeker in een lokale verkiezing, ongezien in Gent.
Termont: ‘Dat ze tegen mij en mijn partij zijn, is hun recht, maar dit kan echt niet.’ Hij diende klacht in bij de politie.
De andere Gentse lijsttrekkers treden Termont bij. ‘Er is een groot verschil tussen iemand een rode neus geven en wat er vandaag gebeurt’, zegt Mathias De Clercq (Open VLD). ‘Het besmeuren en vandaliseren van affiches wijst op een systematische en doelbewuste actie. Dat is onaanvaardbaar. De campagne moet fair verlopen.’
Vooral in Drongen lijkt er wat aan de hand. Er worden systematisch affiches beklad, afgescheurd of omver geduwd, van zowat alle partijen. Sofie Bracke, de nummer twee van de Gentse liberalen, moest er de laatste week alleen al vijftien affiches vervangen. ‘ Slet , seut , zuigt goed met dan een penis erbij getekend... Het is allemaal al de revue gepasseerd.’
Ook N-VA-lijsttrekker Siegfried Bracke onderschrijft de oproep van Termont. ‘Het gaat er inderdaad bijzonder ruw aan toe, zowel links als rechts. Van mening verschillen is oké, maar sommige mensen verheffen meningsverschillen tot iets persoonlijk.’
‘Iedereen moet zijn eigen boodschap kunnen brengen’, zegt Vlaams Belang-lijsttrekker Johan Deckmyn. ‘De zenuwen zijn gespannen omdat deze verkiezingen uitzonderlijk spannend zijn’, zegt Elke Decruynaere (Groen).
De Gentse politie onderzoekt het vandalisme, maar een dader vatten is niet eenvoudig. Het traditionele overplakken op de grote houten stadsborden kan volgende week alvast stoppen. Dan zijn de definitieve lijsten bekend en wordt de ruimte op de 82 houten afficheborden netjes verdeeld onder de partijen.


15/09/2012