donderdag 4 oktober 2012

Brussel - Honderden ambtenaren werkeloos door stroompanneDoor een defect in een hoogspanningscabine in Brussel hebben 500 ambtenaren van de Vlaamse Belastingdienst gisteren de hele dag niet kunnen werken. De meesten mochten 's middags al naar huis. Ook meer dan 400 andere ambtenaren ondervonden hinder.
De stroompanne in het Ellipsgebouw, vlakbij het Noordstation, werd 's ochtends ontdekt toen de eerste werknemers aankwamen. Niet alleen lagen alle computers en servers uit, er was ook geen verlichting of verluchting. Omdat de liften niet werkten moesten alle ambtenaren via de trap naar hun bureaus.
In de late voormiddag was de stroom al terug, maar daarmee waren niet alle problemen opgelost. Er was heel wat tijd nodig om de servers opnieuw in werking te stellen en de interne programma's konden tot 's avonds niet gebruikt worden.
Wetteksten
‘Meer dan 90 procent van ambtenaren bij de Vlaamse Belastingdienst heeft die programma's nodig om te kunnen werken. Omdat ze hier toch niets meer konden doen, hebben we hen 's middags al naar huis gestuurd’, zegt communicatieverantwoordelijke Kris De Sagher. In totaal waren er zo'n 500 ‘technisch werklozen’. Wie gisteren wel nog bleef, zat met zijn neus in de boeken, zoals projectleider Yves Hantson. Hij vergeleek de hele dag wetteksten: ‘een van de laatste dingen die je nog kan doen zonder dat je een computer nodig hebt.’
Ook andere Vlaamse overheidsdiensten ondervonden hinder door het defect. In het departement Financiën en Begroting in het Phoenixgebouw, even verderop, wordt gebruik gemaakt van servers die zich ook in het Ellipsgebouw bevinden.
‘Ongeveer 129 ambtenaren hebben geen gebruik kunnen maken van hun e-mailbox, internet en interne toepassingen. Voor die mensen hebben we andere administratieve taken gezocht. Er is onder meer geholpen in het archief’, zegt woordvoerster Liesbeth Van Biesen.
Websites
Om dezelfde reden lagen de websites en het intranet van het departement Leefmilieu, Natuur & Energie in dezelfde straat - goed voor zo'n 300 werknemers - tot 11 uur plat. Er zou geen enkele informatie verloren gegaan zijn. Vandaag kunnen alle ambtenaren terug aan de slag.
27/09/2012
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120926_00312908