donderdag 4 oktober 2012

Brussel - Stad zonder electriciteit


Stroompanne: MIVB-roltrappen weer in gebruik
De roltrappen in de Brusselse (pre)metrostations werken weer. Door een zware elektrische panne dinsdagmorgen was gedurende een groot deel van de dag een derde van de MIVB-roltrappen buiten dienst. De stroompanne trof niet enkel de MIVB.
Roltrappen vaak buiten dienst
Iets vóór 17 uur zwaren alle roltrappen hersteld. 
Eerder op de dag liet de MIVB weten dat "onze technische ploegen met man en macht werken om ze zo snel mogelijk terug aan de praat te krijgen”. Omdat oudere roltraptypes handmatig moeten heropgestart worden, duurt het een tijd voor de toestand weer normaal is, legde een woordvoerster uit aan brusselnieuws.be.
Het langst waren de roltrappen in de stations Jacques Brel, Aumale, Simonis, Belgica, Kunst-Wet, Naamsepoort, Louiza, Hallepoort en het Zuidstation buiten dienst.
De stroompanne was voelbaar in een belangrijk deel van Brussel. Ook de NMBS-dienstverlening leed eronder, met vertragingen tot gevolg.
De oorzaak van de panne was een incident in de elektriciteitscentrale Breugel in Dilbeek, schrijft De Standaard op zijn website.
02.10.2012


Stroompanne legt treinverkeer stil

Een korte stroompanne omstreeks half tien vanmorgen heeft het treinverkeer op het volledige spoorwegnet platgelegd. Het euvel was snel verholpen maar zorgde wel nog een tijdlang voor vertraging.

"Zeker een 8-tal spoorlijnen werden getroffen", bevestigt Thomas Baeken, de woordvoerder van spoornetbeheerder Infrabel. Sinds 10 uur verloopt alles opnieuw normaal, maar met vertragingen.
Door de stroompanne raakten een reeks signalen verstoord en moesten treinbestuurders de veiligheidsprocedures opstarten, aldus Baeken.
Sinds 10 uur verloopt alles opnieuw normaal. Wel zijn er nog vertragingen van gemiddeld 15 minuten per trein. Die zouden tot 11 uur voelbaar zijn voor de reizigers, aldus de Infrabel-woordvoerder.
De oorzaak van de stroompanne was een incident in Breugel in Dilbeek, waar de stroom van het hoogspanningsnet omgezet wordt naar de gewone netten.
Niet alleen het spoor, maar ook heel wat bedrijven in het Brusselse kregen daardoor af te rekenen met een korte stroompanne.
-02/10/2012
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121002_010