vrijdag 8 mei 2009

Brussel - Arbeiders bezetten FIAT-garage

SCHAARBEEK - Zo'n 25werknemers van het bedrijf Italian Automotive Center (IAC) hebben sinds gisterochtend een Fiatgarage in de Leuvensesteenweg bezet. De sociale onderhandelingen zitten muurvast.

De sociale problemen bij IAC dat de merken Fiat, Lancia en Alfa Romeo verdeelt in België, begonnen half december. Toen kregen de 25werknemers van de werkplaats aan de Leuvensesteenweg in Schaarbeek te horen dat ze ontslagen werden. 'Wij pikken het niet dat de directie ons voor voldongen feiten plaatst zonder sociaal overleg te voeren. Dat kan niet. Het is duidelijk dat de Renault-wet met voeten wordt getreden. Ze proberen hun verplichtingen te omzeilen door kunstmatig een productie-eenheid te sluiten', zegt Martin Willems, secretaris van de socialistische vakbond BBTK.

Omdat het zwaard van Damocles dreigt te vallen - maandag verstrijkt de deadline om de ontslagen alsnog af te wenden - zijn de werknemers overgegaan tot de bezetting van de werkplaats die zich recht tegenover de zetel van IAC bevindt. De toegangspoort werd dichtgelast en de werknemers hebben 140auto's binnengereden op de parking om een extra drukkingsmiddel te hebben tegen de directie in Italië.

Alle andere pogingen die ze hebben ondernomen om onderhandelingen op te starten, draaiden uit op niets. Administratief bediende Veronique Daenens is een van de werknemers die vreest dat ze maandag haar ontslagbrief in de bus zal krijgen. Ze is ten einde raad. 'Vannacht zullen we hier slapen op de werkplaats. We hebben alles wat we nodig hebben. We hebben voldoende slaapzakken, tenten en voedingsmiddelen mee om hier enkele dagen te blijven. We zijn niet van plan om ons zomaar gewonnen te geven. Deze onzekerheid duurt nu al meer dan vijf maanden', klinkt het.

'Als het mooi weer blijft, kunnen we zelfs een barbecue op de parking organiseren', zegt een andere werknemer. De politie van de zone Brussel-Noord kwam ter plaatse en stelde vast dat de bezetting in alle kalmte verloopt. Er werd niets vernield, waardoor de bezetting wettelijk is. 'De directie wil niet met ons praten en eiste dat de twaalf syndicaal afgevaardigden hun beschermd statuut zelf opheffen voor de start van de onderhandelingen. Dat is onaanvaardbaar. De directie is een sociale valsspeler', zegt vakbondsman Martin Willems.

8.05.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=6G2A0PN0