vrijdag 8 mei 2009

Dilbeek/Anderlecht - Oorlogje tegen De Lijn

DILBEEK/ANDERLECHT - Nachtwakers hebben de voorbije nacht voor het eerst de stelplaats van De Lijn in Dilbeek in de gaten gehouden nadat maandagavond een wagen van een buscontroleur bekrast werd met hakenkruisen.

De stelplaatsen in Dilbeek en Anderlecht zijn de voorbije nacht bewaakt door een privéfirma. De vakbonden hadden daarop aangedrongen bij de directie nadat maandagavond een wagen van een buscontroleur toegetakeld was op de stelplaats in Dilbeek.

De nog niet geïdentificeerde daders hadden niet alleen de banden afgelaten van de nieuwe Volkwagen Passat door in de ventielen te snijden. Ook hadden ze het hele koetswerk bekrast en ze brachten zes hakenkruisen aan zowel op de motorkap, de koffer als de zijdeuren. 'De nachtwakers zijn nodig zodat dit zich niet opnieuw kan voordoen. Want gisteren (maandag, red.) stond er door de staking maar één wagen. Maar gewoonlijk staan er meer', zegt vakbondssecretaris Geert Witterzeel (ACV).

'Dat ze bussen beschadigen is erg. Maar dit is persoonlijke intimidatie. De directie heeft wel al beloofd de schade te vergoeden.' Het systeem van de nachtbewaking wordt maandag geëvalueerd.

Nadat twee jongeren maandagochtend twee lege bussen met een gasdrukpistool beschoten, legden de buschauffeurs van alle stelplaatsen meteen het werk neer. Ondanks deze nieuwe vandalenstreek, gingen ze gisteren toch weer aan het werk. 'Het nieuws over het nieuwe incident ging rond bij de chauffeurs, maar een wagen bekrassen is nog iets anders dan bussen onder vuur nemen', zegt vakbondssecretaris Ronnie Danckaert (Acod). 'En op de duur word je het ook gewoon. Wie dit gedaan heeft? Waarschijnlijk vrienden van die twee jongeren die opgepakt zijn. Het kan toeval zijn, maar ik vermoed van niet.'

Dat de jongeren de bussen onder vuur namen om de dood van een vriend te wreken die stierf bij een botsing met een Lijnbus, vindt Danckaert geen reden. 'Ook wij betreuren het ongeval, maar zoiets kan jammer genoeg voorvallen.'

Dat de twee jongeren op de dag van de feiten al zijn vrijgelaten, vinden de vakbonden niet kunnen. 'Wij betreuren dat, maar we laten het gerecht doen. Net zoals de jongeren het gerecht moet laten doen met dat dodelijke ongeval', zegt Thierry Vuchelen van de liberale vakbond.

'We weten niet of het om dezelfde jongeren gaat. Maar sowieso zijn we geschokt, want nu hebben ze het ook al op de persoonlijke levenssfeer van onze chauffeurs gemunt. Toch hebben de chauffeurs beslist om vandaag (gisteren, red.) uit te rijden, want er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Er zijn al extra controleurs en politie-inspecteurs op pad en er komen ook op termijn tien camerabussen bij. Binnen een week komt ook de stuurgroep rond veiligheid bijeen en ook daar moeten extra maatregelen uitkomen. Voorlopig komt er geen staking meer, al weet je nooit wat er kan voorvallen.'

07.05.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=HQ29T1BE#