dinsdag 12 mei 2009

Schaarbeek - Bezetting IAC duurt voort

SCHAARBEEK - De rechter in kort geding beslist vandaag of de bezetting bij autoverdeler IAC aanhoudt. De directie stapte naar de rechtbank.

IAC verdeelt in België de merken Fiat, Lancia en Alfa Romeo.

Vijfentwintig werknemers bezetten sinds donderdag de garage aan de Leuvensesteenweg. Dat gebeurde nadat de directie twee compromisvoorstellen over een sociaal plan van de vakbonden afwees. De directie stapte zaterdag naar de rechtbank om de bezetting op te heffen.

Eerst zou de rechter maandag een uitspraak doen, maar dat is uitgesteld tot vandaag. In kort geding moet de rechter zich uitspreken over twee voorwaarden. Enerzijds gaat het over de hoogdringendheid, anderzijds over de bevoegdheid van de rechtbank. Als de rechter vandaag een beslissing neemt over de bezetting, wordt er vrijdag voort overlegd.

BBTK-secretaris Martin Willems: 'Als we vrijdag gelijk krijgen en de directie de procedure opnieuw moet beginnen, wil dat zeggen dat we weer op de positie van 14 december zijn, aan het begin van de herstructeringsplannen. Dat betekent dat de ontslagen werknemers weer in het bedrijf worden opgenomen.'

Zondagnacht vatte op de parking een wagen vuur. Volgens de bezetters hebben derden brand gesticht.

11.05.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DR2A4JTB