vrijdag 19 juni 2009

België - Stakingsposten staalarbeiders blokkeren verkeersknooppunten

De metaalarbeiders van Wallonië en Brussel, aangesloten bij de socialistische vakbond, leggen voor 24 uren het werk neer. Voor alle grote metaalbedrijven in Wallonië staan sinds 5 uur stakersposten opgesteld.
In de metaalsector is een akkoord door alle bonden ondertekend, maar de Waalse en Brusselse métallo's vinden de uitkomst niet gunstig, vooral wat betreft koopkracht.

Volgens Nico Cué, algemeen secretaris van de MWB (Métallurgistes Wallonie-Bruxelles), wordt de staking goed opgevolgd in Luik en ook in Henegouwen.
Metaalarbeiders van de vakbond FGTB-Luik blokkeren sinds maandagmorgen alle toegangen tot de snelweg die leiden naar de bedrijvenzone Haut-Sarts in Herstal (Luik). De actie veroorzaakt grote hinder en lange files op de E40 die Aken met Namen en met Brussel verbindt, dit in de beide richtingen.

Naast de stakingsposten voor de bedrijven, voeren de métallo's ook acties op de verkeersknooppunten. In Herstal blokkeren werknemers van FN (Fabrique Nationale) en van andere bedrijven op de bedrijvenzone Hauts-Sarts de ronde punten die toegang verlenen van en naar de E40. De verkeershinder vertaalt zich in meerdere kilometers file op de E40 tussen Barchon en Rocourt.

De actie zal vermoedelijk gans de ochtend duren en gevolgd worden door andere acties gedurende gans de dag.

Bij Audi Brussels luidt het intussen dat de impact van de actie van de Brusselse en Waalse métallo's op de productie beperkt is gebleven. Er zijn slechts weinig personeelsleden afwezig, luidt het. De montageband loopt wat langzamer.

15.06.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF20090615_003