zaterdag 8 augustus 2009

Aalst - Meerdere winkels beschadigd door vlammen

AALST - Op vier plaatsen in de Kattestraat in Aalst hebben onbekenden gisterochtend kartonafval in brand gestoken. Vier kledingzaken liepen zware schade op.
Een bewoonster van een appartement in de Kattestraat merkte vrijdagochtend omstreeks zes uur vlammen en rook op aan kledingwinkel Mango en verwittigde de brandweer. Toen de hulpdiensten ter plekke kwamen, sloegen de vlammen aan de gevel al hoog op.

Op nog drie andere plaatsen in de straat stond ook papier- en kartonafval in brand. Gisterochtend was ophaling van papier gepland in het centrum en aan de meeste handelszaken stonden van donderdagavond stapels papier buiten.

In de Mango-winkel was de brandschade het grootst. De ruit op de eerste verdieping ging door de hitte aan diggelen en de grote vitrineruit beneden was helemaal gebarsten.

'Neerdwarrelend roet en verbrand papier hebben de hele winkelruimte vuil gemaakt', zegt tijdelijk verantwoordelijke Tanja Goossens. 'Onze bazen zijn met vakantie en daarom run ik samen met mijn collega-verkoopsters de winkel. Het was schrikken toen we hier deze ochtend aankwamen. De brandweer en de technische ploegen van de stad waren al bezig met de smurrie te ruimen. Als de brandweer enkele minuten later was gekomen, had die niet meer moeten blussen.'

Kledingwinkel Mango is gebouwd op dezelfde plaats waar een vijftal jaar geleden de interieurwinkel Casa helemaal is afgebrand en die grote brand is nog sterk in het geheugen van de Aalstenaars gegrift.

Voor de gevel van kledingwinkel Matsuga werd ook papier in brand gestoken. 'Onze brievenbus ging mee in de vlammen op', toont verkoopster Mireille Van Overwalle. 'Er is roet en rook de winkel binnengedrongen en kledingstukken raakten beschadigd.'

Ook in kledingzaak L & L was er soortgelijkaardige schade. 'De politie heeft me al om 7 uur 's ochtends gebeld om te melden dat er brand was', zegt winkelierster Elvie De Waegeneer. 'Zwarte smurrie is onder de winkeldeur de winkel binnengewaaid. Waarom worden er geen camera's geplaatst in het centrum?'

L & L reageerde creatief op het brandincident. Toen de winkeldeuren om 10 uur opengingen, hingen er al bordjes in de winkel met 20 procent extra korting wegens brand.

In kledingwinkel Windsor bleef de schade beperkt. Er hing enkel een irritante rooklucht.

Bij de brandweer kregen we te horen dat ze de voorbije maanden al drie keer moesten uitrukken voor papierafval dat in brand werd gestoken in de Kattestraat en de naastliggende passage Pieter van Aelst. De gedupeerde handelaars dringen aan op camerabewaking en een eventuele een andere regeling voor het ophalen van papierafval.

1.08.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DP2DBB9O