zaterdag 8 augustus 2009

Brussel - Sans-papiers verzetten zich tegen ontruiming

BRUSSEL - De 472 sans-papiers die sinds 16 mei een privégebouw van Fortis aan het Sint-Lazarusplein in Sint-Joost-ten-Node bezetten, zijn vrijdagochtend ontzet uit het gebouw. Bij de operatie, die begon om 6 uur, werden 80 mensen administratief aangehouden. Tot donderdagnacht werd nog onderhandeld opdat de sans-papiers zouden vertrekken.
Tijdens de operatie verschansten ongeveer 80 mensen zich op het dak. Bovendien sneuvelden enkele ruiten en werden er kartonnen dozen en andere voorwerpen uit de ramen naar buiten gegooid.
Een speciaal interventieteam van de politie werd met twee helikopters naar het dak gebracht om het te ontruimen. De bezetters van het dak werden administratief aangehouden.
Door de operatie liepen een aantal treinen in het Noordstation en op de Noord-Zuidverbinding een tijdlang vertragingen op. Rond 10 uur was het treinverkeer grotendeels genormaliseerd, aldus de woordvoerster van Infrabel.
De overige sans-papiers verlieten zonder noemenswaardige problemen het gebouw en werden weggeleid via een tunnel onder de spoorweg, vlakbij het Noordstation. De mensen zonder papieren kregen daarna toestemming om onder politiebegeleiding en in kleine groepen van zes personen hun bezittingen op te halen uit het gebouw.
Akkoord geschonden
De politie was massaal aanwezig: ongeveer 300 manschappen, een waterkanon en verschillende bussen. Na afloop van de operatie kwam de brandweer ter plaatse om de gebroken ruiten te verwijderen.
De asielzoekers hebben zich uiteindelijk niet gehouden aan het akkoord dat ze op 7 juni hadden afgesloten met de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Jean Demannez (PS) en de commissaris van de politiezone Brussel Noord. Het akkoord hield in dat ze het gebouw uiterlijk vandaag moesten verlaten.
Volgens burgemeester Demannez is tot donderdagnacht onderhandeld om het gebouw alsnog te verlaten. De asielzoekers zouden echter vastgehouden hebben aan hun eis voor een zogenaamde oranje verblijfskaart, die geldig is voor drie maanden.
'Zijn ze wel gemotiveerd?'
De gemeentediensten hebben volgens Demannez alles in het werk gesteld om de dossiers van de bezetters in orde te brengen en een asielaanvraag te doen. 'Er zijn echter nog 100 personen die niet over een vast adres beschikken, waardoor hun dossiers niet in orde zijn. Ik vraag me af of die mensen eigenlijk wel genoeg gemotiveerd zijn. Het enige dat ze in al die tijd moesten doen was op zoek gaan naar een vast adres.'
Volgens de burgmeester zal de gemeente de sans-papiers blijven opvolgen. 'We zitten echter aan de limiet van onze capaciteiten. Het probleem van de asielzoekers zou niet enkel op onze schouders mogen terecht komen. Alle gemeenten en overheden moeten samen naar een oplossing zoek', aldus nog Demmanez.

31.07.2009
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20090731_007

Situatie na de ontruiming, zie : http://ovl.indymedia.org/news/2009/08/26877.php