zaterdag 8 augustus 2009

Merksplas - Twee gevangenen ontsnappen

MERKSPLAS -
Een 62-jarige vrouw is opgepakt omdat ze betrokken zou zijn bij de ontsnapping van zes gevangenen uit de gevangenis van Merksplas. Dat meldt het parket van Turnhout. De vrouw wordt woensdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter.
De vrouw wachtte de gevangenen op in een Toyota Yaris. Die wagen werd later teruggevonden in Rijkevorsel. De vrouw zou de moeder zijn van een van de twee gedetineerden die momenteel nog op vrije voeten zijn. Het gaat om een man van 33 jaar, afkomstig uit Merksem, en een man van 37 jaar uit voormalig Joegoslavië.
Vanmorgen ontsnapten zes gevangenen uit de gevangenis van Merksplas, twee ervan konden heel snel worden ingerekend, nog voor ze goed en wel de gevangenis hadden verlaten. De vier anderen gingen er vandoor met de vluchtauto. Ook daar konden twee gevangenen worden ingerekend.
Twee zware jongens
De twee die nog op vrije voeten zijn, hebben heel wat op hun strafblad. Een zat een straf uit van vijf jaar, de andere drie jaar en elf maanden. Eén van hen zat vast voor foltering, verkrachting en overvallen, de ander voor diefstal met geweld.
Volgens Laurent Sempot, woordvoerder van het Gevangeniswezen, is er sprake van het gebruik van een ladder van een aannemer. 'De zes gevangenen drongen binnen op een werf binnen de gevangenis. Daar konden ze de hand leggen op een ladder die ze gebruikten bij de ontsnapping', zegt Sempot.
Ontsnapping niet strafbaar
Het is lang niet zeker dat de vier opnieuw gesnapte gedetineerden uit Merksplas een bijkomende gevangenisstraf krijgen voor hun ontsnappingspoging. Even een ladder gebruiken die in een werf binnen de gevangenis stond, is geen misdrijf. En ontsnappen op zich is volgens het Belgisch recht niet strafbaar.

'Vanop de werf hadden ze geen onmiddellijke toegang tot de buitenmuur. Ze zetten de ladder echter tegen een paviljoen op de werf. Vanop het dak van het paviljoen hadden ze toegang tot de straat', aldus nog Sempot.
De politie heeft onder meer een helikopter ingezet om de ontsnapten op te sporen.

28.07.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF20090728_012