woensdag 19 januari 2011

Brugge - Rellen in gesloten centrum

Het personeel van het gesloten centrum voor de opvang van uitgeprocedeerde illegalen De Refuge in Brugge heeft een stakingsaanzegging ingediend voor maandag 24 januari 2011. De socialistische vakbond ACOD steunt de actie. Aanleiding zijn twee veiligheidsincidenten sinds Nieuwjaar. Daarbij raakten personeelsleden van het centrum gewond.
"Het personeel in de instelling neemt de incidenten en de manier waarop ermee wordt omgegaan niet meer", zegt algemeen secretaris Guido Rasschaert van ACOD AMiO. "Er zijn vechtpartijen. De bewoners gooien met biljartballen, worden razend of stichten brand. Dat zijn geen normale arbeidsomstandigheden meer."

Biljartballen
"Daarenboven wordt te laks opgetreden tegen de amokmakers. De asielcentra zijn geen geschikte plaatsen om dergelijk gevaarlijk gedrag op te vangen. We stellen ook vast dat de vrijheden van de bewoners niet meer verenigbaar zijn met de verplichtingen van het personeel."

De stakingsaanzegging voor het gesloten asielcentrum verloopt op maandag 24 januari 2011 om 6 uur. Intussen hoopt de ACOD op een initiatief van federaal minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) om de problemen in het centrum aan te pakken. (belga/dea)
13/01/11 14u00
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1207671/2011/01/13/Stakingsaanzegging-in-centrum-Refuge-na-rellen-met-biljartballen.dhtml