zondag 1 mei 2011

Antwerpen - Honderden banden terreinwagens leeggelopen

De eigenaars kunnen hun band op die manier zelf vervangen of oppompen zonder hulp van de pechdiensten. De activisten lieten ook een verklarend briefje achter onder de ruitenwissers van deze wagens.
"Vervuilende terreinwagens horen niet thuis in de stad." zegt de actiegroep, die zichzelf De Volgende Generatie noemt. "De wagens verbruiken ongehoord veel brandstof en stoten gemiddeld 250 gram CO2 per kiliometer uit terwijl een stadswagen slechts 150 gram uitstoot."
"De stad Antwerpen heeft een stap in de goede richting gezet door heel de binnenstad zone 30 te verklaren maar dat is voor ons niet genoeg. Wij willen een stad zonder koolstofdioxide producerende vehikels, een stad waar de fiets koning is en de auto een ongewenste gast."
"Korte afstanden in de stad met veel rem- en startwerk zorgen voor een onnodig hoog verbruik. De voertuigen produceren daarbovenop meer fijn stof dat gevaarlijk is voor de volksgezondheid. En dat terwijl België naar alle waarschijnlijkheid zal worden doorverwezen naar het Europees Gerechtshof voor het overschrijden van de fijnstofnormen. Als de overheid die norm wil halen, zal het extra maatregelen moeten nemen zoals een verbod op terreinwagens. We hebben nood aan een stad met gratis openbaar vervoer en uitgekiende fietsvoorzieningen."
De actievoerders veroordelen ook het onveilige en roekeloze rijgedrag van de eigenaars."Men heeft wetenschappelijk aangetoond dat terreinwagens meer ongelukken veroorzaken die ook vaker met een negatieve noot eindigen. Jeeps zijn oorspronkelijk gemaakt om onze resterende bossen te doorkruisen, niet om drempels in onze stad te overwinnen. Ze creeëren een vals veiligheidsgevoel voor de bestuurder terwijl de zwakke weggebruiker er de dodelijke gevolgen van draagt," aldus de actievoerders.
Politie onderzoekt
De politie telde in de loop van de namiddag al een vijftigtal klachten in verband met de actie. Ze roept iedereen op die het slachtoffer werd van de activisten zich te melden en ook een klacht in te dienen.
Zo hoopt de politie zich een duidelijk beeld te kunnen vormen van waar de vandalen allemaal tekeer gegaan zijn. Het parket zal zich dan later buigen over eventuele sancties van daders die geïdentificeerd kunnen worden.

25.04.2011

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110425_046