zondag 1 mei 2011

Hofstade - Brusselse jongeren teisteren Blosodomein

De politie had dit weekend meer dan de handen vol met amokmakers op het domein van Bloso in Hofstade. Maandagavond dreigde het zelfs helemaal te escaleren toen een paar honderd jongeren zich tegen de agenten keerden.
Het warme paasweekend lokte de voorbije dagen duizenden bezoekers naar het domein in Hofstade, waaronder heel wat jongeren die onderweg voor problemen zorgden. Op de Tervuursesteenweg werden zaterdagnamiddag enkele bewoners en handelaars lastiggevallen. Zondag bleef het rustig, maar maandag was de sfeer opnieuw gespannen. Omstreeks 18uur kwam het op het strand van het domein zelfs tot een ernstig incident.

‘Er ontstond een vechtpartij tussen allochtone jongeren', zegt burgemeester Bart Coopman (CD&V) van Zemst. ‘De toezichters wilden tussenbeide komen, maar hadden al snel door dat ze de situatie niet onder controle hadden en riepen de hulp in van de politie.'

Een paar honderd jongeren keerden zich toen tegen de agenten en gooiden met flessen en stenen. Er was sprake van 200 tot 300herrieschoppers die de politie viseerden. De agenten werden zelfs even omsingeld en besloten zich terug te trekken om de rust te doen terugkeren.

‘Door misverstanden keerden die jongeren zich tegen de politie', zegt Coopman. ‘De politie heeft toen wijselijk besloten om zich terug te trekken. Verontrustend is wel dat er wel heel wat jonge herrieschoppers tussen zaten. De agenten van de lokale politie kregen wel snel steun van collega's van de federale politie, de spoorwegpolitie en omliggende korpsen.' Eén herrieschopper zou opgepakt zijn. Twee agenten raakten licht gewond, maar konden wel voortwerken.

Om zeker te zijn dat de situatie buiten het domein niet uit de hand zou lopen, begeleidde de politie de bussen van De Lijn die de jongeren naar Vilvoorde en Brussel brachten. ‘Die uittocht is vlot verlopen', zegt Coopman.

Het hele weekend lang konden de chauffeurs van De Lijn bij het minste probleem een beroep doen op de politie. Zo werd verschillende keren een bus van De Lijn aan de kant gezet voor een controle wanneer jongeren zich agressief gedroegen. ‘Toch is het weekend rustig verlopen', zegt woordvoerster Karen Vandenplas van De Lijn. ‘Er raakte wel één dakvenster beschadigd van een bus bij een incident, maar daar bleef het bij. Door de samenwerking met de politie is alles vlot verlopen.'

Intussen hoopt de burgemeester van Zemst dat de beloofde omheining snel rond het Blosodomein geplaatst wordt. ‘Het is een feit dat de Brusselse jongeren steeds vaker naar Hofstade afzakken omdat in andere domeinen in de streek rond Brussel de toegangsprijzen fors verhoogd zijn door baldadigheden in het verleden. Het is jammer dat die maatregelen moeten om die amokmakers buiten te houden', zegt Coopman.

26.04.2011

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=RG39ARJJ