zondag 1 mei 2011

Zaventem – Twee mensen zonder papieren ontsnappen aan arrestatie op luchthaven

Racen over tarmac terwijl beveiliging van luchthaven van niets weet

Maandag 11 april, rond negen uur 's avonds. De immigratiediensten op Brussels Airport stellen vast dat twee passagiers van een vlucht uit Algerije het land proberen binnen te raken met een valse Spaanse verblijfsvergunning. De federale politie komt er bij om de mannen te escorteren naar het transitcentrum 127, in een uithoek van de luchthaven. In dat centrum wachten (uitgewezen) vluchtelingen op een terugvlucht naar hun land van herkomst.

Maar daar hebben de twee geen zin in. Ze laten hun bagage op de grond ploffen en zetten het op een lopen. Zigzaggend tussen vliegtuigen, bussen en dienstwagentjes rennen ze over een afstand van meer dan vijfhonderd meter langs de noordelijke pier. De agenten lopen hen achterna, maar kunnen hen niet vatten.

Op het einde van de terminal dringen de vluchtende mannen een gebouw binnen, waar auto's staan van één van de handlingpartners van Brussels Airport.

Op luchthavens is het de gewoonte om dienstauto's ongesloten en met de sleutel in het contact achter te laten. De twee mannen kunnen daardoor een oude Volkswagen Golf stelen. De auto heeft geen officiële nummerplaat, hij staat enkel geregistreerd om ermee op de luchthaven te rijden.

Omheining geramd

De vluchtelingen rijden weg uit het gebouw, over het tarmac en een stuk van de landingsbaan van Melsbroek. Daarna rammen ze de omheining van de luchthaven en twee slagbomen.

Eens op de openbare weg, vluchten ze op de E19 richting Antwerpen. Daar raakt de politie het spoor bijster.

Diezelfde avond wordt de achtergelaten Golf opgemerkt op de pechstrook van de autosnelweg. Na de depannage door de politie blijkt dat de radiator tegen de slagbomen tot pulp is gereden.

Tijdens de hele achtervolging, die meer dan een uur duurde, zou de ‘eigen' beveiliging van de luchthaven niet op de hoogte zijn gebracht. Het vliegverkeer werd dus op geen enkel moment onderbroken, wat met een ongeleid projectiel op de landingsbanen toch is aangeraden.

Intern opsporingsbericht

Het voorval roept vragen op over de veiligheid op de luchthaven van Zaventem. Als het lukt om met een gewone personenwagen, weliswaar met een specifieke nummerplaat, de luchthaven uit te rijden, zal dat wellicht ook in omgekeerde richting mogelijk zijn.

De luchthavenautoriteiten zitten in elk geval erg verveeld met de zaak en zwijgen in alle talen. Het bestuur zou nu wel overwegen de veiligheidsvoorschriften aan te passen om dergelijke voorvallen in de toekomst te voorkomen. Achteraf verspreidde de federale politie ook een intern opsporingsbericht.

Bij het Brussels parket kwamen twee processen-verbaal binnen. ‘Eén voor illegaal verblijf op het grondgebied en één voor diefstal van een auto', zegt woordvoerster Wenke Roggen. Maar om ook effectief iets met die processen-verbaal te kunnen doen, moeten de twee mannen wel eerst worden onderschept.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=5H394C7C

20.04.2011