woensdag 17 augustus 2011

Begijnendijk – Brandstichting tegen kerk

Vandalen hebben brand gesticht in de parochiekerk Sint-Lucia in het Vlaams-Brabantse Begijnendijk. De daders klommen het gebouw binnen langs een raam, gooiden ondermeer gordijnen en stoelen op een hoop en staken alles in brand. Dat bevestigt burgemeester Willy Michiels van Begijnendijk. De materiële schade in de kerk is aanzienlijk. De kerk blijft minstens een week dicht.
De lokale politie van de zone Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo heeft een onderzoek geopend naar de beschadigingen en brandstichting. Voorlopig zijn er nog geen concrete aanwijzingen naar de daders. Die sloegen vrijdagavond rond 20.45 uur toe. Het vuur werd snel opgemerkt en de brandweer van Aarschot werd opgetrommeld om de brandende resten te blussen en het gebouw te ventileren.

'De daders zijn binnengedrongen langs een klein raampje dat werd ingeslagen', legt burgemeester Michiels uit.

'Het meest frappante is dat op het moment van de inbraak en brandstichting recht tegenover de kerk de vijfde editie van de Afrikadag aan de gang was, een evenement waarop zowat 600 mensen aanwezig waren. De vandalen trokken de gordijnen af en gooiden ze samen met andere brandbare spullen op een hoop achter de heiligenbeelden. Daar werd brand gesticht. De materiële schade is aanzienlijk en de kerk is dan ook zeker de volgende week onbruikbaar. Het is de eerste keer dat we met zo'n ernstig vandalisme worden geconfronteerd', aldus de burgemeester.
(De kerk moet bijna twee weken dichtblijven.)
13.08.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110813_00051883