woensdag 17 augustus 2011

Gent - Graffiti op gevels en 4x4


Gent- Graffiti op gevels en auto's


Garages, luifels en 4x4's zijn bedekt met anarchistische slogans
Vandalen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag graffiti aangebracht op tientallen winkels en huizen in de Rozebroekstraat en de Antwerpsesteenweg. Garagepoorten, gevels en luifels werden besmeurd met anarchistische slogans. Ook de terreinwagens die op dat traject stonden, moesten het ontgelden.
De politie kreeg vrijdagochtend tientallen oproepen binnen van bewoners die het slachtoffer werden van de vandalen. In de Rozebroekstraat werden her en der hebben anarchistische slogans gespoten op gevels of garagepoorten. 'Lappersfort blijft spoken' staat er te lezen op een muurtje op de hoek met de Oscar De Reusestraat, waarmee de vandalen verwijzen naar het bekende Brugse bos dat lange tijd bezet werd. Wat verder staat er 'Freak' geschreven op een garagepoort. De drie aangrenzende poorten en de voordeur van het appartementsblok werden beklad met een golvend graffitispoor. 'De voordeur heb ik twee weken geleden herschilderd en de voorbije drie dagen heb ik onze garagepoort helemaal afgeschuurd. Nog een geluk dat ik die nog niet geverfd heb', vertelt André Lievens, die samen met zijn vrouw Hilda Francet op de tweede verdieping van het appartementsgebouw woont.

Wat verder in de straat werd ook de Spar op het kruispunt met de Achterstraat - ook wel de Vijfhoek genoemd - het slachtoffer van de vandalen. Op de zijgevel staat in het rood 'Verzet leeft solidariteit' geschreven. 'Het is al de tweede keer dat vandalen onze winkel bekladden', vertellen winkeluitbaters Lieve Tondeleir en Luc Buysse. 'Twee maanden geleden nog hebben ze strepen op onze luifels gespoten. Onze zoon is toen vier uur in de weer geweest om ze proper te krijgen.'

Van de GB op de hoek met de Antwerpsesteenweg werden de poorten vooraan en opzij beklad. En op de binnenparking konden de vandalen rustig hun gang gaan. Op drie garagepoorten schreven ze boodschappen als Don't waste food, Feed the poor en Kapitalism is boring.

Op de Antwerpsesteenweg zelf vonden we slogans terug op frituur Sint-Amand, Sint-Amandsbazar, juwelier Van Den Berghe en zelfs op het politiekantoor. Iets voorbij de juwelier moeten de vandalen de straat zijn overgestoken, want daar werd pizzeria Cassanova besmeurd, net als de oprijlaan van een appartementencomplex en een postbus.

De vandalen hadden het niet alleen gemunt op winkels en garages, ook terreinwagens moesten eraan geloven. De banden van verschillende 4x4's werden platgezet en op de achterruit van de BMW van oogarts Schauwvlieghe werd Fuck Off geschreven.

Linkse activisten

Ondanks het grote aantal slachtoffers heeft niemand iets gezien. Toch kijken veel bewoners - door het anarchistische karakter van de slogans - naar het oude tankstation op de Victor Braeckmanlaan. Daar woont al jaren een groep linkse activisten. Het graffitispoor stopt net naast hun onderkomen met een grote 'Freaks' op de omheining onder een reclamepaneel en een kleinere op de brievenbus. 'Wij hebben hier niets mee te maken', klinkt het daar. Wel was er donderdagavond een feest op het domein, waar zo'n 200 man aanwezig was.

De politie kwam gisteren langs bij de bewoners en de activisten en onderzoekt de zaak.

6.08.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=RK3DO57N