woensdag 17 augustus 2011

Gent – Barricade en pamfletten tegen ontruiming


Pamflet te lezen op http://ovl.indymedia.org/news/2011/08/31761.php

Krakers barricaderen straat

Anarchisten slaan opnieuw toe en gooien inboedel op straat
De vandalen wierpen met huisraad en afval een barricade op in de Stropstraat. Julie Landrieu
GENT - Een handvol krakers heeft gisteren in Gent voor dag en dauw de inboedel van een kraakpand aan de Stropkaai op straat gegooid. Het is al de tweede agressieve actie van zelfverklaarde antifascisten in enkele dagen tijd.
Buurtbewoners merkten rond 4uur gisterenochtend hoe enkele personen een barricade opwierpen langs de Stropkaai. Ze gebruikten daarvoor de inboedel van het rijhuis met het huisnummer22. Oude fietsen, meubels, matrassen en stukken wrakhout belandden op de straat, die zo werd gebarricadeerd voor het doorgaand verkeer.
'In plaats van stilletjes te vertrekken als dieven in de nacht, nemen we de straat in en willen we ons verzet zichtbaar maken', hadden de krakers in een mail gewaarschuwd.
Een opgeroepen interventieteam werd met eieren bekogeld. Voor een ploeg in gevechtskledij kon ingrijpen, kozen vijf personen het hazenpad langs de achterzijde van het pand, door over de omheining van het terrein van TMVW te klauteren en zo via het zwembad Strop te ontkomen. Er zat voor de politie niets anders op dan de straat aan voor- en achterzijde urenlang af te sluiten en alle rommel te laten weghalen.
Het gebouw met huisnummer22 is eigendom van meelfabrikant GandaMolens, die twintig meter verder ligt. Het bedrijf wil het pand afbreken om de site ingrijpend te renoveren, maar laat het al een tijd leeg staan. Het pand wordt al sinds januari bezet door krakers die eind mei een uitzettingsbevel hadden gekregen. De termijn om vrijwillig te vertrekken, was ondertussen verstreken en er was een deurwaarder langsgekomen.
Ook aan de Stropkaai werd de gevel van TMVW beklad met extreem-linkse graffiti als Nature Fight Back of in het Frans Police Partout Justice Nulle Part (Politie overal, gerechtigheid nergens, red.). Wat verder is de tag gespoten van Antifa, de handtekening van anarchisten/antifascisten.
De slogans - en ook de grafische stijl - lijken sterk op degene die in de nacht van vorige donderdag op vrijdag werden aangebracht op twintiggevels, poorten en autoruiten aan de Rozebroekstraat en Antwerpsesteenweg.
De krakers van het voormalige tankstation Poema aan de nabijgelegen VictorBraeckmanlaan beweerden toen niets met het vandalismespoor te maken te hebben. Opvallend is wel dat aan het tankstation een spandoek hangt met identiek dezelfde slogan - Geen Mens Is Illegaal - als aan de gevel van het kraakpand aan de Stropkaai.
Enkele honderden meters voorbij de Stropkaai, aan de Warmoezeniersweg, bevindt zich nog een derde kraakpand. Daar hebben Moeder Aarde-types een alleenstaande woning ingepalmd en omgedoopt tot HetLandhuis. In de tuin staan tenten en zijn alternatieve volxtuintjes aangelegd.
Op de oprit van HetLandhuis stond gisterochtend een oranje VW-busje dat daags voordien door omwonenden was gespot aan het kraakpand aan de Stropkaai. Maar toen we gisteren in HetLandhuis naar banden met de Stropkaai informeerden, liet een meisje ons weten dat ze niets wist over de actie.
9.08.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=6K3DQH9S