vrijdag 5 augustus 2011

Sint-Gillis - Cipiers staken na agressies buiten de muren

De cipiers van de gevangenis van Sint-Gillis hebben maandag het werk neergelegd. Zondag waren er al prikacties. De onrust heeft te maken met enkele gevallen van agressie tegen personeelsleden buiten de gevangenismuren. Agenten van de politiezone Zuid zijn opgeroepen om de cipiers te vervangen. .

Een personeelslid werd zondag in het metrostation Brussel-Zuid aangevallen en bestolen. Daarop besloten de cipiers maandagochtend in staking te gaan. Het gaat om het derde geval van agressie tegen personeelsleden van de gevangenis. Volgens de vakbonden wordt het personeel enkel aangevallen omdat het in de gevangenis werkt.

Vorige week werd een andere cipier op straat bedreigd met een mes. Twee weken geleden werd een verpleegster van de gevangenis op straat geslagen. “We hebben een sterk vermoeden dat het uniform van de gevangenis de aanleiding vormt,” verklaart vakbondsafgevaardigde Jimmy Verlee.

Farid Le Fou
Enkele jaren geleden kreeg het personeel van Sint-Gillis politiebegeleiding nadat er een molotovcocktail tegen de gevangenispoort werd gegooid. Dat eist Verlee nu niet: “We hebben wel enkele ideeën om deze situatie op te lossen. Die gaan we nu voorleggen op de personeelsvergadering. Hopelijk geven onze leden ons een mandaat,” aldus Verlee.

Tijdens de vergadering staat ook de terugkeer van Farid Le Fou uit de gevangenis van Brugge op de agenda. De cipiers zijn de agressie van de beruchte gevangene tegen het personeel beu. De terugkeer van de beruchte gevangene is echter uitgesteld.

Politiewerk in het gedrang
Dertig agenten van de politiezone Brussel-Zuid zijn opgetrommeld om de stakende cipiers te vervangen. De betrokken zone voelt zich al langer de dupe van de regelmatige stakingen in de gevangenis. Die worden vaak niet op voorhand aangekondigd en dat brengt de organisatie en het werk de politie in het gedrang, klinkt het. 's Nachts wordt hun taak wel overgenomen door agenten van de federale politie.

27/07/2011
http://www.brusselnieuws.be/artikel/cipiers-sint-gillis-leggen-werk-neer-na-agressies