dinsdag 6 september 2011

50 gevangenen ontduiken elektronisch toezicht

Brussel - Geen controle meer op gevangenen met enkelband door staking
Het Nationaal Centrum voor Elektronisch Toezicht activeert dinsdag voor de tweede dag op rij geen nieuwe enkelbanden. Daardoor voert de mobiele ploeg ook geen interventies meer uit als er iets mis is met de enkelbanden. Er circuleren geruchten dat al enkele gevangenen van de radar verdwenen zijn.
De hele ploeg die enkelbanden aansluit bij mensen die hun straf thuis uitzitten, legde maandagochtend het werk neer. Er worden daardoor geen nieuwe enkelbanden aangesloten en geen enkelbanden meer verwijderd bij gedetineerden die hun straf hebben uitgezeten. Ook voert de mobiele ploeg geen interventies uit als hun collega's van de monitordienst vaststellen dat er iets mis is met de enkelbanden die ze controleren.

De geruchten dat sommige gevangenen al geprofiteerd hebben van deze situatie kan vakbondsman Luc Neirynck (ACV) niet bevestigen.

'Het probleem op Elektronisch Toezicht is niet nieuw', zegt Neirynck (ACV) in De Morgen. 'Maar een conflictsituatie dit weekend zorgde ervoor dat de boel helemaal ontplofte.'

Neirynck zegt dat de kern van het probleem in een personeelsgebrek en een slechte verdeelsleutel van Franstalige en Nederlandstalige werkkrachten ligt. Er is meer Franstalig dan Nederlandstalig personeel, hoewel er meer Nederlandstalige klanten zijn voor elektronisch toezicht. Daarom springen de Franstaligen hun Nederlandstalige collega's doorgaans bij. Maar afgelopen weekend verzuipten ook zij in het werk, waarop beslist werd om het werk neer te leggen.

Dinsdagochtend is er een nieuwe vergadering met vakbonden en het kabinet Justitie. Een vergadering maandag draaide op niets uit. In totaal zitten in ons land 1200 gevangenen hun straf thuis uit met een enkelband.
6.09.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110906_011