dinsdag 6 september 2011

Halle -Slogans tegen religie


Op de schoolmuur van het Heilig Hart-College in Halle en op een oorlogsmonument in het stadspark zijn antichristelijke leuzen aangebracht.
In het stadscentrum zijn op twee plaatsen anti-kerkelijke slogans gekalkt. Op de achterkant van het oorlogsmonument in het stadspark stond in rode drukletters in het Engels weergegeven dat 'de antichrist daar was geweest en dat iedereen maar best oppaste.'

Wat verderop, op de muur van het Heilig Hart-College en de Leide, werd - in het Frans - verwezen naar 'pedofiele paters'. Ook werd 'hulde' gebracht aan Zapata, een Mexicaanse revolutionair uit de vorige eeuw.

Marcel Deboignies, gids bij de Streekgidsen Zuidwest-Brabant, merkte de vandalenstreken op. 'Volgende week is het Open Monumentendag en dan organiseren we een wandeling die onder meer door het park gaat. Toen ik de wandeling ging uitstippelen, merkte ik dat op het oorlogsmonument rode verf was aangebracht. Gelukkig was het niet aan de voorzijde van het monument waar de namen van de gesneuvelden zijn aangebracht.'

'Het zijn jammer genoeg niet de eerste vandalenstreken in het park. Van het beeld van kardinaal Jozef Cardijn is al twee keer een hand afgehakt. Ook is er al eens een prop in zijn mond gestoken en hij is zelfs al van zijn sokkel geduwd.'

Met het oog op de wandeling hoopt Marcel dat de slogans er zo snel mogelijk worden afgehaald. 'Ik moest toevallig naar het stadhuis en ik heb het vandalisme gemeld bij de dienst openbare werken en bij de cultuurdienst. Zoiets moet snel weg zijn', vindt Marcel.

De schoolmuren van het college zijn al bijna volledig proper. Op de eerste schooldag kwam al een poetsploeg van een privéfirma langs.

De verf was op sommige plaatsen wel zeer hardnekkig. Daar moesten de arbeiders twee lagen van hun speciaal product aanbrengen.
02.09.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=V43EREK3